Fyndhästen vann 20 miljoner kronor

Foto: Vilken dröm! Det treåriga tyskuppfödda stoet Danedream vinner Europas största lopp Prix de l'Arc de Triomphe och över 20 miljoner kronor för 37-årige jockeyn Andrasch Starke.
TRAV

Hon kostade 80 000 kronor att köpa som unghäst.

På söndagen blev den treåriga galoppören Danedream en riktig sanndröm.

Hon vann Europas största lopp, Prix de l'Arc de Triomphe, med över 20 miljoner kronor i förstapris.

Banan på Longchamp utanför Paris var hård och snabb, vilket kraftigt missgynnade den svenska konsortiehästen Reliable Man, en treåring som hittills tjänat cirka 15 miljoner kronor i karriären.

Treårige Reliable Man hade varit med tidigt i förhandssnacket kring loppet och under veckan erbjöd etablerade bookmakers inte mer än runt åtta gånger pengarna för seger. Men hästens tränare Alain de Royer Dupré funderade faktiskt på strykning på tävlingsdagen, eftersom hästen presterar som bäst på mjuka gräsbanor, vilket inte alls erbjöds nu.

Kanske på grund av förväntningarna från huvudägarna Sven Hanson och Carina Klingberg, plus övriga andelsägare i konsortiet Pride Racing Club, så startade Reliable Man trots allt.

Tyvärr var det tydligt efter halva loppet att underlaget inte riktigt passade Reliable Man, som aldrig var med i matchen. Samma sak gällde av någon anledning stallkamraten och favoriten Sarafina, som kämpade i motvind och slutade sjua.

Kostade 9 000 euro

Istället blev loppet en ren och skär uppvisning av Tysklands nya galoppstjärna, det treåriga stoet Danedream, som attackerade kraftfullt i början av det långa upploppet och som slog knock på hela fältet till den milda grad av jockeyn Andrasch Starke började segerdefilera redan 100 meter från mål.

En häst som bara hade kostat cirka 80 000 kronor (9 000 euro) som åring hade utklassat hela världseliten!

27-oddsaren Danedream, den 15:e treåringen att vinna "Arcen" de 18 senaste åren, lämnade konkurrenterna med fem längder. Tyske stjärnjockeyn Andrasch Starke berättade stolt efter loppet:

– När hon började spurta var jag i drömvärlden!

För tränaren Peter Schiergen var det en högst osannolik seger i Europas största lopp och världens största lopp på gräs, över 2400 meter på Longchamp-banan i Paris.

Alcohuaz oplacerad i sprinterloppet

Det blev dessvärre ingen ny succé för den svenska andelshästen Reliable Man, som vunnit det franska derbyt tidigare i år.

Och inte heller gick det vägen tidigare på dagen för den svensktränade sprintern Alcohuaz i den stentuffa fartfesten Prix de l'Abbaye (Grupp 1) med cirka 1,5 miljoner kronor i förstapris. Alcohuaz, tränad av Jägersros Lennart Reuterskiöld junior och riden av Maxime Guyon, mattades tidigt och var en av de sista i mål i 15-hästarsloppet.

– Det var för hårt i dag, helt enkelt, konstaterade ägarrepresentanten Tore Petré efteråt.

Robert Okpu/Kanal 75