”Alla mina hästar har toppchanser”

Foto: Per Lennartsson är ordentligt i ropet. På lördag har han tre heta V75-chanser, bland annat Belgrado i den fjärde avdelningen.
TRAV

Han är en av landets hetaste travtränare.

På lördag har 44-årige Per Lennartsson tre superchanser på V75.

– Alla mina hästar har toppchanser,  det ser väldigt bra ut, säger Lennartsson till Trav365.

Solvallaproffset Per Lennartsson hade ett succéfyllt 2010 då han krossade tidigare års siffror och körde in 9,3 miljoner kronor på 148 starter. Under året växte Lennartssons tränarrörelse till en av landets populäraste och massor av nya hästar har under det senaste året kommit i träning hos Lennartsson.

Men trots succén förra året är Lennartsson inte belåten utan siktar på nya rekord och segrar. Hans stall har inlett 2011 på ett fantastiskt sätt och har redan passerat 2,5 miljoner kronor.

– Jag trodde på förhand att det skulle bli svårt att slå förra årets siffror, men som det ser ut nu kommer vi med all säkerhet göra det. Men hästarna kan bli sjuka och allt kan gå snett, men mycket talar för att vi ska komma upp i samma nivå. Jag brukar ha det lite trögt i inledningarna av säsongerna för att sedan blomma ut till sommaren men nu har det varit bra sedan dag ett, säger Per Lennartsson.

Du har massor av kända hästar i ditt stall numera, någon eller några hästar du hoppas speciellt på under året?

– Som Alvena Pele känns så ser jag fram emot alla härliga sprinterlopp med honom. Nahar förväntar vi oss en hel del av i år. Han är fortfarande i klassen under de bästa och han är som han är. Men han har potential att tjäna fina pengar. Sen har vi otroligt fina unga hästar som vi jobbar stenhårt med. Jag har aldrig haft ett sådant fint gäng tvååringar som jag har nu och de jobbar 1.40 lätt hemma på gården. Jag har satt upp ett schema för hur de ska sänka sina tider och nu ligger i princip 30 stycken och bara väntar på att sänka tider, det är fantastiskt. Treåringarna är också jättefina, det finns några stycken där som ska kunna utvecklas och bli fina hästar.

Per Lennartsson har tagit hem många stora unghästlopp som både tränare och kusk. Men det finns ett lopp som han fortfarande drömmer om att vinna.

– Jag har aldrig vunnit Kriteriet, jag har varit tvåa i det loppet två gånger men det måste vara dags snart.

”Det kommer gå bra”

På lördag, när V75 avgörs på Lennartssons hemmabana Solvalla, har succétränaren tre egentränade hästar till start inom V75-spelet. I V75-1 plockar 44-åringen ut den femårige stjärnan Alvena Pampas som ska köras av den belgiske toppkusken Christophe Martens. Hästen har efter den senaste starten sålts till hästägare hos Martens och därför kör belgaren på lördag. Vinner hästen på lördag stannar hästen kvar i Sverige till Elitloppshelgen i slutet av maj. Förlorar han åker femåringen troligtvis till Frankrike inom kort för att starta i franska lopp. Alvena Pampas årsdebuterade med seger för några veckor sedan och Lennartsson var lite förvånad över insatsen.

– Jag hade inte förväntat mig att han skulle vara så bra och stark, det överraskade mig. Men den insatsen visar vilken topphäst det är och han ska ha bra chans på lördag. Han har gått två lätta jobb efter loppet, senast ett i dag på 1.30/2 000 meter och han kändes fin.

Vad tror du om kuskbytet? Det är bara du som kört hästen i lopp.

– Det vore konstigt om han inte klarade av att köra den hästen. Utifrån min bedömning är han inte svårkörd, det är vissa småsaker man får tänka på med honom men det är banala saker för en som kör häst varje dag. Martens är rutinerad och jag vet att kommer gå bra.

Hur ser du på segerchansen?

– Han måste starta med väldigt bra chans. Det är inte det tuffaste silverloppet som körts och det ser inte ut att bli några störningsmoment. Han har ett bra startspår och jag tror han kommer lösa det där.

”Väldigt tuff att ta sig förbi”

I V75-2 har Lennartsson det femåriga stoet Singing Matilda till start. Hästen köptes till Lennartsson i slutet av förra året och i senaste starten kom första segern. Hästen imponerade då genom en rejäl långspurt och startar nu från spår ett i voltstart över medeldistans.

– Jag tycker hon är fin och har en väldigt sund inställning. Hon är lite tuff och hård innan men i loppen är hon lugn och städad. Jag var väldigt nöjd med henne senast och hon visade fin inställning när vi svängde in på upploppet. När jag begärde lite av henne svarade hon väldigt bra och det kändes att det gick ordentligt fort till slut, vi matade hela vägen in. Jag tror hon kan öppna ganska bra så om jag inte klantar till det så borde vi spetsa. I spets så tror jag att hon blir väldigt tuff att ta sig förbi vid sunda vätskor och hon går bombsäkert en låg 1.15-tid eller kanske lite snabbare ändå, då är det inte lätt att ta sig förbi henne.

Tipset: Kolla värmningen

Fyraårige Belgrado har tillsammans med Lennartsson blivit lite av en snackhäst efter årets två segrar. Hästen har imponerat på sistone och är obesegrad under 2011. På lördag startar hästen från spår tre bakom startbilen som favorit i V75-4 och tränaren tror på goda chanser att förlänga segerraden.

– Han har mer än väl presterat det man drömt om under vintern och blommat ut ordentligt. Förra året ville han springa men kunde inte då kroppen inte var klar. Men nu känns det som att allt fallit på plats och det är en kapabel häst. Senast var han lite loj under loppets gång, men vaknade till när jag påminde honom. Det är en ung häst som fortfarande har växtproblem. Rent travmässigt var han perfekt senast, men han var inte lika mycket på hugget senast som gången innan men det kan ha berott på att jag körde sakta i ledningen. Han kanske ska gå i lite tuffare fart då han är stark som bara den och jag får lägga mig på ett tempo som passar den här gången. Jag tror han kan öppna bra från start, jag kanske inte kan slänga iväg honom till ledningen men han öppnar oerhört bra i volt och det borde vara samma teknik bakom bilen. Det är också en bra chans om han lever upp till det han gjort i de senaste starterna och han har kapacitet att vinna ett sådant här lopp. Han har varit lite ojämn tidigare och man får vara lite varsam och kolla hur han ser ut. Det är bra att kolla hans värmning så han inte ser hängig och rullig ut, då är det risk att han är inne i en växtperiod. Men han är fortsatt fin i jobben.

Du låter otroligt nöjd med dina tre hästar, vem har bäst chans?

– Jag har funderat mycket på det och jag tycker alla tre startar med toppchans. Ska jag nämna någon så är det Alvena Pampas som har dokumenterad form och som är stabil. Han hade en enorm jämn säsong förra året och är en häst man kan lita på. Singing Matilda kan hoppa från start eller bli fast och Belgrado kan ha en dålig dag men Pampas är som en klocka. Ska jag ta ut någon som man kan spika så är Alvena Pampas den stabila av dem.

Om du skulle ta en trippel på V75 med egentränade hästar på lördag, skulle det vara en av höjdpunkterna under din travkarriär?

– Självklart, det vet ju alla som håller på med det här att V75 är tufft. Där är de tuffaste hästarna och kuskarna.

Optimistisk – trots spåret

Förutom sina tre egna hästar agerar Lennartsson catchdriver på två hästar. I V75-3, sista chansen till Olympiatravet, kör han Beanie M.M. från spår tolv bakom startbilen. Men trots sämsta läget är kusken optimistisk.

– Det är synd att han blivit lite bortlottad för jag tror det här loppet hade passat perfekt för det blir ingen lekstuga, här blir det tryck hela vägen. Han kommer gå jäkligt fort till slut men sen hur långt det räcker vet jag inte. Han kan göra ett fantastiskt lopp och bara vara fyra men det kan vara ett roligt streck när det ser ut som det gör.

I V75-7 kör du Incredible Accent från spår två bakom bilen, chanserna där?

– Han har gått väldigt jämnt och bra på V75 men haft lite svårt att avgöra och hålla undan. Han kanske är lite mätt efter de tuffa loppen han fått och vi får se om vi kan lura honom att gå sista biten. Man kanske får lägga det på ett någorlunda jämnt tempo den här gången så han har krafter kvar till slut, det går inte att trycka gasen i botten på varje raksträcka, säger Per Lennartsson till Trav365.