Åbyprofilen: ”Folk tycker det är roligt”

Travbanans satsningar gör dem unika i Sverige

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Åbytravet
Kristofer ”Fölet” Jakobsson och Åbyproffset Veijo Heiskanen i en av många Facebook Live-sändningar.

Åbytravet har inte bara Sveriges modernaste arena.

De är även innovativa i sociala medier där de som enda travbana i Sverige sänder live på Facebook - samt har en populär podcast.

– Folk tycker det är jäkligt roligt, säger Kristofer Jakobsson, som är hjärnan bakom många av banans nymodigheter.

Åbytravet har Sveriges mest moderna travanläggning i dag.

I vår blir det ännu bättre.

Då står ett hotell klart intill banan, mässhall, gym - och massa annat.

Men det är inte bara där de ligger i framkant.

Via en unik sändning via Facebook Live, med hjälp av en telefon, en selfie-pinne och en mikrofon, varje tävlingsdag har Åbytravet gett tittarna en unik inblick i hur det går till på en travbana en tävlingsdag.

Allt från matlagningen till kuskarna i caféet till hur man slår på en broddsko.

– Jag fick idén från André Ringelien på Bjerketravet. Vi hade möte om Summer Meeting. Då hade han haft möte med Facebook och sa att Facebook Live var det nya. Jag kände att vi inte kunde göra så många fler tipsvinklar och att klassiska stallbacksintervjuer om hästarnas chanser hade spelat ut sin roll för oss, då blev det så…

Stort intresse

Tusentals tittare följer med Kristofer, eller ”Fölet”, som han kallas, in bakom kulisserna på Åby varje tävlingsdag.

– Vi började i mars 2017 och intresset har varit väldigt bra.

– Sen finns det ju många fördelar med att vi har ett stall som ser ut som det gör och att jag känner oförskämt mycket folk. Jag vill ju att alla ska få chansen att lära känna många av de här människorna som vi har på Åby och som besöker banan, för det är ju riktiga profiler alltså.

Men du snackar inte så mycket spel med de du intervjuar?

– Jag försöker aldrig fråga om spel. Vår Facebook-live är i princip helt befriad från spel. Jag frågade Stefan Söderkvist (kusk) en gång varför han inte har majonnäs på sina räkmackor. Det är ganska långt ifrån det ”vanliga” snacket.

Hur har sändningen tagits emot av de du intervjuar - och de som tittar?

– Otroligt bra! Folk tycker det är jäkligt roligt, har jag förstått.

”Alltid roligt att jobba med Sören”

I och med att de tryckta travprogrammen numera ser lite annorlunda ut än tidigare och inte har plats för lika mycket startade banan en podcast; ”Travtjöt”.

Där intervjuar Jakobsson Åby-legendaren Sören Englund. De båda går igenom aktuella omgångar och bjuder på tips - och anekdoter.

– Vi är uppe i 47 avsnitt nu. Vi tyckte det var en utveckling av det tryckta programtipset, så vi drog igång. Vi spelar in på tisdagar - och det kommer ut på tisdagar.

– Det är alltid roligt att jobba med Sören. Då menar jag alltid. Han har ett otroligt ungdomligt sinne och ett tänk som gör att man blir överraskad hela tiden. Han har även ett språk och är så engagerad, passionerad, som smittar av sig på mig. Det svåraste med podden är att den inte ska bli för lång.

På lördag avgörs V75-tävlingarna på Åbytravet. Som vanligt när Mölndalsbanan har stortävlingar kryddas tävlingsdagen av en internationell klang, hästar från bland annat Norge och Holland syns i startlistorna.

Vad heter lördagens bästa vinnare?

– 4 Velten Versaiiles i V75-4. Den tror jag mycket, säger Kristofer ”Fölet” Jakobsson.

Publicerad: