Naglo visade världsklass på travfesten

TRAV

Travfest i dagarna tre på Axevalla.

När nu två av dem betats av är det bara den stora finalen kvar – årets upplaga av Stochampionatet.

Men redan i går värmdes travpubliken upp med en fin V75-omgång. Både vädret och förutsättningrna var utmärkta och då gick det som det brukar, nämligen favoritparad.

2002 vann Pine Dust Stochampionatet med Örjan Kihlström i sulkyn. I går var det dags för det fina stoet att göra sin sjätte start i Åke Svanstedts regi i V75:s första avdelning.

Och det blev en våldsam körning den första biten men tempot sänktes rejält och trots att Pine Dust fick ett opassande lopp var det hon som drog det längsta strået. En mycket bra insats. I och med det tog Pine Dust sin första seger för Åke Svanstedt. En välförtjänt sådan.

I den andra avdelningen var Spring Ray, med Björn Goop, otroligt stark och vann efter att ha gått i dödens hela vägen. In på upploppet hade hästarna bakom inget att komma med.

Väntad seger av världsstjärna

I den tredje avdelningen tog som väntat Naglo hand om förstapriset. Örjan Kihlström tog omedelbart upp honom från start och Tag the Devil kördes till spets.

När Örjan sedan styrde på Naglo gick de snabbt fram och när Åke Svanstedt med Tag the Devil släppte ledningen var loppet över.

– Det är klart att det inte är så roligt att ha Naglo utanpå sig, sa Örjan efteråt.

De som hade hoppats på att Naglo skulle bli fast invändigt fick hoppas förgäves.

Örjan hade det hela klart för sig och löste uppgiften utan problem.

– Det fanns en risk att jag inte skulle komma ut någonstans, så jag tog det lite lugnt från start och backade direkt.

Lähdekorpi igen

Örjan Kihlström fortsatte att köra bra. Efter en rask inledning på den fjärde avdelningen, 1,12 första varvet, hittade han ut från rygg på ledaren och tog enkelt över. Jorma Kontio körde fram Quantas Bint i dödens och sedan var det en hård kamp de två emellan resten av vägen in mot mål. Quantas Bint visade de bästa takterna och malde ner Twigs Likepine och tog därmed Kari Lähdekorpis 39:e V75-seger i år.

Så långt var det favoritparad på Axevalla och så mycket bättre blev det inte.

Den femte avdelningen startade Yamaha Brodde som väntat snabbast och var faktiskt helt ensam en bra bit där framme. In på upploppet kom Kahili och Stefan Persson med en stark avslutning och det krävdes målfoto för att skilja Yamaha Brodde och Kahili åt.

Martin Berg