”Det är min bästa segerchans i kväll”

Hans hästar vinner mer än var femte lopp.

Men själv tycker han inte att säsongen riktigt har börjat.

I onsdagens V86 ska Per Linderoth trycka på gasen.

– Bartender In är min bästa segerchans och Horton ska också kunna segerstrida, säger han.

Per Linderoth, 33, hade sitt bästa år hittills som travtränare förra året.

Med Blended Scotchs seger i Stochampionatet som kronan på verkat räknade han totalt in 48 vinster och över 4,3 miljoner kronor inkört.

Tre månader in på 2014 håller formen i sig.

– Det har väl gått helt okej men det känns inte som säsongen har börjat riktigt utan det är först nu som det börjar dra igång, säger han, sina tio årssegrar och över halvmiljonen inkört till trots.

– Jag har startat väldigt sparsamt de första månaderna men hoppas på mer av den varan framöver. Som det ser ut kommer jag ha mycket starthästar ute om några veckor.

Per Linderoth håller till på Mellangård i Matfors, där en viss Åke Svanstedt huserade en gång i tiden, och framgångarna har gett ringar på vattnet.

– Vi har kunnat höja kvaliteten på hästarna allt eftersom och också fått in hyggligt med hästar i träning. Nu har vi 40 stycken, tidigare har vi alltid legat på 25-27 hästar. Jag hoppas kunna förvalta det på ett bra vis. Då kan det bli bra siffror när vi summerar året.

”En fantastisk individ”

Den här veckan är det Per Linderoths hemmabana Bergsåker strax utanför Sundsvall som arrangerar V86 tillsammans med Solvalla, och med fem hästar till start inom V86-spelet har han goda möjligheter att ge sina redan fina siffror en rejäl skjuts. Först ut är Ariel Boko (V86-1), ett stenhårt sto som ständigt är med där framme och tampas. Senast vann hon årsdebuten via en stark slutrunda i tredjespår.

– Hon är en fantastisk individ som alltid ger järnet i loppen. Det var kanske inte den högsta klassen på loppet senast men hon gjorde en väldigt bra prestation. Lite seg var hon men det var ju första starten på fyra månader och förhoppningsvis har hon gått framåt med loppet.

Den här gången väntar tuffare motstånd för Ariel Boko. Främst i form av rutinerade elithästen Monster Drive.

– Normalt slår hon inte Monster Drive och Clear Sign, men hon kan vara med och hugga där bakom. Hon är sölig från början men brukar göra tuffa slutvarv och det kommer hon säkert att göra nu också. Det optimala skulle vara att få smyga med i stenhårt tempo men hon möter som sagt ett par hästar som är väldigt bra. Hon kommer att tävla utan framskor som vanligt men den här gången byter vi ut den vanliga sulkyn mot en jänkarvagn.

Laddar från sjunde

Den häst som Linderoth tillmäter störst segerchans på förhand är fyraårige Bartender In (V75-3). Han vann två av sju lopp förra året och gör nu första starten sedan november.

– Det är en speciell häst som är lite krånglig i träningen hemma, men han har gått ett par banjobb, 1.19,5 som snabbast, och känts väldigt fin. Han är kapacitetsfylld men har haft lite problem med att stressa upp sig i loppen vissa gånger. Jag hoppas att det växer bort nu när han är ett år äldre.

– Vi har väntat på det här loppet och det ska bli roligt att årsdebutera honom. Han är rätt så kvick så jag måste prova att ladda framåt från start och jag ser honom som min bästa segerchans.

Horton är bra han också

I den femte V86-avdelningen har Per Linderoth med två hästar. För egen del tror han inte på segerchans med Staro Fendi från ett svårt tolftespår men han tycker att Horton, som får Bo Eklöf i sulkyn, ska räknas tidigt. Hästen har inlett året med två raka segrar och hans facit sedan han kom till Linderoth i somras är enastående. Efter sju av elva lopp har han fått vända upp för segerdefilering.

– Han gick framåt otroligt mycket med årsdebuten och var väldigt fin senast. Formen ska vara fortsatt uppåt och jag tycker att han ska streckas tidigt. Visserligen är han allra bäst i ledningen men det har också blivit så eftersom han haft fina utgångslägen och är startsnabb. Nu när han har så pass bra form funkar han bra bakifrån också, det har han visat tidigare. Vi vet vad Pedro Bi kan i sina ljusa stunder och han får väl anses vara förstahäst, men Horton är bra han också.

”Kan sitta där när som”

Sist ut i Per Linderoths V86-kvintett är Zwack (V87-7), en häst som inte vunnit lopp sedan 2012 men som gjort det bra med två tredjeplatser och en fjärdeplats i tre starter för Linderoth.

– Han följer med bra i loppen och kan nog sitta där lite när som bara han får rätt resa, men han är inte gynnad av den långa distansen och från det här läget gäller det att smyga och köra på chans. Han kan nog tjäna en skaplig peng men för att ta med honom på V86-kupongen ska man ha många streck.

Ola Johansson/Kanal75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!