Svanstedt: ”Här är mina bästa drag”

Stjärntränarens krönika inför lördagens V75-tävlingar på Jägersro

Måste börja med att beröra Tommy Hannés tragiska bortgång förra fredagen.

Jag jobbade som lärling i ett och ett halvt år hos Tommy och det var en lärorik tid.

Han var en bra tränare och hästkarl och även en bra läromästare. Han tog sig tid att förklara saker och ting, varför han tränade som han gjorde och varför han balanserade hästarna på ett visst sätt.

Jag tycker heller inte att han alltid fick in det bästa materialet att jobba med. Det var kanske först på senare år som han fick in lite bättre hästar i träning.

När jag jobbade där fick han in många dåliga hästar som han fick fart på och gjorde till vinnare.

Jag såg det första försöket av Olympiatravet och det blev aldrig något riktigt lopp eftersom det gick så sakta. Sanity fick bestämma i ett behagligt tempo i ledningen och var då skyldig att vinna.

Det är synd att det inte är open stretch på alla banor så att alla får chansen. Då blir det helt andra och roligare lopp.

Nu var det flera hästar som satt fast, bland annat Harry Haythrow. Han släppte ju ledningen till Sanity men jag tror att Harry hade vunnit om han körts i ledningen. Jag tycker att hästen ser mycket bättre ut i år och har utvecklats ytterligare mot i fjol.

Börjar dra ihop sig

Under veckan som har gått så har vi fortsatt att träna på i Florida. Som jag skrev i förra veckans krönika så börjar det nu dra ihop sig till tävlingssäsongen.

Det känns bra för jag har blivit sugen att köra lopp igen nu när man sitter och tränar så här fina hästar. Transporten är beställd och den 13 april åker treåringarna och Sebastian K. upp till vår andra gård i New Jersey. Flera av treåringarna ska kvala på Meadowlands den 25 april och det ska även Sebastian K. göra.

Han gick ett rundbanejobb förra fredagen efter 1.24 över 2 000 meter och kändes kanonfin. Jag tycker att hästen känns lite bättre och fräschare än han gjorde i fjol så det blir spännande. Planen är att han ska starta på Meadowlands den 10 maj.

Det blir ingen resa till Sverige eller Elitloppet i år. Han har ett program med flera stora lopp han ska gå i här borta och det spolierar säsongen om han ska resa så långt. På onsdag ska jag köra ett jobb efter 1.19 med Sebastian K. och sedan är han väl förberedd för en ny säsong.

Haft lite besök från Sverige

Det kommer då och då besök från Sverige hit till gården i Vero Beach. Både hästägare men även några travtränare har varit här och kört lite hästar. Jan-Olov Persson och Robert Bergh var här nyligen och i veckan var Marcus Lindgren och Anders Ström här och hälsade på. Det var kul att träffa dem.

Vi har 40 tvååringar och de ligger i samlad grupp och tränar mellan 1.28 till 1.30. De ser jättefina ut överlag och är verkligen tidigt utvecklade och har otroligt lätt för sig. Målsättningen är att försöka få så många som möjligt till start i år.  Helst alla, för är de ostartade när treåringssäsongen drar igång så brukar de inte kunna hänga med då.

Tvååringsloppen börjar i juli och de mest intensiva månaderna för dem är sedan september, oktober och november.

Åke Svanstedt

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!