Vann 45 milj kr – stämmer hästhandlare

”Norrlandskvinnan” satte sitt toksystem 2007 – nu vill hon häva köpet av travhästen Vic Smith

”Norrlandskvinnan”, som vann 45 miljoner kronor på V75, stämmer en hästhandlare i USA.

Storvinnaren vill häva köpet av travhästen Vic Smith som kostade 2,8 miljoner kronor.

Anledningen: Hästen hade flera allvarliga fel.

Vinnaren blev en snackis i Sverige då hon blev ensam med alla rätt på V75 2007 och vann 45 miljoner kronor. Efter vinsten har hon valt att vara anonym, men det vinstgivande systemet blev officiellt. Ett system som en rad experter blivit förbryllade kring då kvinnan spikade en 58-oddsare, och hennes kupong har många gånger kallats ”toksystem”.

– Jag inser ju att en sådan här summa pengar kommer att påverka familjen i generationer, berättade hon efter vinsten.

För en del av vinstpengarna har storvinnaren, kallad ”Norrlandskvinnan”, köpt hästar, bland andra Year In Review, som var med i Elitloppet 2011.

Kräver skadestånd

Ett av hennes senare köp, Vic Smith, har inte gått lika bra – och nu stämmer kvinnan hästhandlaren som förmedlade köpet från USA våren 2012, det skriver Anders Engman i sin blogg på Sydsvenskan.

Kvinnan har försökt häva köpet på 2,8 miljoner kronor och kräver även ränta och skadestånd på 665 308 kronor, något som säljaren inte gått med på.

Anledningen till stämningen? Vic Smith, då tre år, köptes för att tävla med i Sverige och sedan fungera som avelshingst. Hästhandlaren garanterade då att hästen var fullt frisk och skulle kunna fungera i både tävling och avel.

Något som inte har skett.

Halt på två ben

I stämningsansökan, som nu är inlämnad och som ligger hos Malmö Tingsrätt, hävdar ägarinnan att hästen hade flertalet allvarliga fel.

Enligt veterinärintyg som finns som bevismaterial var hästen halt på två ben, hade återkommande problem med ett framknä och flera olika veterinärer har konstaterat att Vic Smith hade allvarliga problem med testiklarna. Enligt intyget var hästen tvungen att genomgå kastration för att kunna fungera som tävlingshäst.

Vic Smith är nu fem år och valack, han har startat sju gånger sedan han kom till Sverige har har tjänat 8 000 kronor. Vic Smith var lovande som tvååring i USA där han vann sex lopp på elva starter och tjänade 1,5 miljon.

Hästen står just nu hos Solvalla-proffset Tommy Enberg.
Trav365 har varit i kontakt med kvinnan som inte har någon kommentar.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!