Travexperten: Han blir kvällens man

TRAV

Åmåls egen travexpert bjuder på tips till V64

Foto: Roger Pettersson - Åmåls egen Micke Nybrink.

V64 avgörs på lilla Åmålstravet på onsdag.

Banan mäter bara 800 meter i omkrets och är nästan rund.

Många lopp vinns från ledningen - men det finns annat spelarna måste tänka på också .

Åmåls egen travexpert Roger Pettersson från Säffle får reda ut turerna.

31-årige Roger Pettersson brukar leverera sista minuten-tips i högtalarna ute på travbanan. Det är också han som står för tipsvinkarna i pappersprogrammet. Vi har även att göra med lokaltidningen Provinstidningens expert på hästar - som dessutom äger och driver Lundells spelbutik i Säffle. En heltidssyssla bara det.

Killen kan trav - och då främst det lokala travet.

– Det är klart att det blivit en hel del trav under uppväxten. Jag kommer från Åmål men både bor och jobbar i Säffle några mil därifrån där jag driver en spelbutik, säger Roger Pettersson.

Onsdag vankas det stortrav i Åmål. Det är semestertider och andra banor än Solvalla får chansen att arrangera V64.

I travkretsar brukar det heta att det bara är ledningen som gäller på Åmåls 800-metersbana. Har det gått inflation i det påståendet?

– Vanliga dagar har hästar i ledningen en jättefördel. Men just såna här stora tävlingsdagar - då många har mycket att köra med - kan spets också bli överskattat bland kuskarna. I lopp där alla vill till ledningen till varje pris blir det förstås ofta överraskningar, säger Roger Pettersson.

Petterssons storspik

Tipsen då? Håller han fast vid rankingen han levererat till Åmåls travprogram?

– Som det ser ut just nu i alla fall. Annars tror jag alla som tippar i landets travprogram håller med mig då jag säger att det är svårt att leverera tips så långt i förväg som måste till då man tippar i programmen.

Storspiken i Åmåls program?

– 5 Son Of Brodde (V64-6). Det är en startsnabb häst som gjort tre bra lopp på rad nu. Jag tror Jim Frick tar ledningen men är samtidigt lite orolig för vad Björn Goop ska hitta på från spår ett med Space Hoss. Men det är svårt att ta ledningen från innerspår i Åmål. Kurvorna kommer snabbare än på andra banor och är så snäva att de skördat många offer bland hästarna på innerspår under åren. Hästar har alltså galopperat.

Chansspiken?

– 6 Nicolas Cake (V64-1) såg fin ut i sin comeback senast då han släppte spets varvet från mål och fastnade med rubbet sparat. Jag tror att han är ännu bättre nu med ett lopp i kroppen. 2 Caesar Sånna är främsta motbud som jag ser det men den hästen har inte startat överhuvudtaget i år. Det är rätt så bra hästar med och svårbedömt så jag vågar bara spika på det lilla systemet.

I vilket lopp kommer det att gå undan från start?

– I V64-5, ett sprinterlopp. 1 Ecco Flax och 3 Airborn Tooma är startsnabba och båda kuskarna torde också vara medvetna om att de har störst chans att vinna loppet om de kommer till ledningen. Körningen kan bädda för 4 Lamborghini S.T. Ett bra trehästarlås på V64 som jag ser det, säger Roger Pettersson.

Annars är väl risken stor att det blir mycket Björn och Olle Goop, Åke Svanstedt och Stig H Johansson som vanligt?

– Jag tror faktiskt att Jim Frick blir kvällens man. Frick har bäst förspänt på förhand tycker jag och kör i alla avdelningar. 9 Extra Okay (V64-3) kan exempelvis vara ett roligt drag.

Ta det som ett tips från travcoachen i Åmål.

Mikael Wikner/KANAL75