”Jag hoppades vinna något lopp i Norrland”

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Oskar Kylin Blom och Antonio Tabac.

avTrav365

TRAV

Joggat igenom silverdivision - på lördag är det debut i V75:s högsta klass.

Förvandlingsnumrets namn: Antonio Tabac.

– Tidsmässigt har han visat att han räcker till, säger tränaren och kusken Oskar Kylin Blom.

Det har snart gått ett år sedan Oskar Kylin Blom, 26, tog ut licensen som proffstränare och under den tiden har stallet kört in knappt 1,8 miljoner. 

Stor del av succén står förvandlingsnumret Antonio Tabac för, som själv har sprungit in 1,1 miljoner, i Kylin Bloms regi.

– Jag kommer ihåg att han kom till mig en måndag, han hade gått ett träningsjobb tidigare samma dag. Han gick ett vanligt träningsjobb hos mig på torsdagen. Vi anmälde och startade veckan efter på Romme, säger Oskar Kylin Blom 

Det blev succé direkt på Romme där han skrällvann från ledningen. Efter det har topp-prestationerna avlöst varandra, sex segrar på nio starter och hisnande 1,1 miljoner inkört alltså. Antonio Tabac gick bra redan i sin tidigare regi, Stig H Johansson, och vann där på V75 ett par gånger, men har nu hittat helt nya växlar.

– När jag fick möjlighet att leasa hästen tänkte jag att det kan bli en nyttig häst som kunde hjälpa mig, skulle vi vinna ett par lopp i Norrland och köra in ett par hundratusen i år får vi vara nöjda. Jag hoppades det skulle bli en bra reklamhäst för mig.

”Trodde inte han hade den växeln i sig”

Fyra raka segerar nu… Vilken prestation är du mest imponerad av, går det att ranka dem?

– Hagmyren, det gick otroligt snabbt från start, först utvändigt större delen av loppet och sen gå i tredje-spår sista sväng. Den växel han lägger i över upploppet trodde inte jag han hade i sig… Men som sagt det är grymma presstationer allihopa och det är väldigt svårt att ranka.

Jag gjorde bort mig lite senast på Solvalla, han var inte som bäst då. Vi ändrade till tå-skor, han fick inte riktigt fäste med den balansen. Nu vann vi ändå så jag kan inte vara missnöjd med den prestationen.

Vilken är hästen bästa egenskap?

– Just för dagen är det löpskallen, hans vilja att vinna. I grunden tycker jag det är hans slutspeed, Antonio kan gå otroligt snabbt till slut. Sen tycker jag han har fått en helt annat hårdhet på slutet, vilket är viktigt när man kommer upp i klasserna.

”Vill undvika dödens”

På lördag är det debut i gulddivisionen (V75-3), mot bland annat två Elitloppsdeltagare. Hur står han sig i gulddivisionen tror du?

– Tidsmässigt har han visat att han borde räcka till. Det är klart att Love Matters, Nadal Broline och Volstead har en annan hårdhet än min häst, de har varit i den där klassen såpass länge. Det är många startsnabba med så spets blir nog svårt på lördag, jag vill undvika dödens nu när det är första gången i guld ge honom ett relativt snällt lopp, det kommer fler uppgifter framöver.

Har du någon framtidsplan för din stjärna? 

– Nej jag har inte bestämt något, känner jag att han börjar bli seg så får han gå på vintervila. Vi tar ett lopp i taget.

Hur ser du på framtiden i övrigt, du har fått in en hel del ett-åringar i träning?

– Ja det är väldigt kul, vi handlade lite hästar på Wenngarnauktionen, i Norge och även på Kriterieauktionen. Totalt har vi 20 stycken ettåringar på träningslistan, så det är en väldigt spännande framtid.

CHARLIE HEDSTAD

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

Örebro