Melander hyllad på gala i USA: ”Är stort”

Fick ta emot priser på galan i helgen - efter miljonsuccén 2018

avErik Pettersson

Foto: TR Bild
Marcus Melander.

Marcus Melander, 27, gör succé som travtränare i USA.

I helgen prisades han för sina miljonframgångar och fick ta emot ”Dan Patch Rising Star Award" på galan.

– Det är stort, säger han.

Han blev ”Årets komet” inom den svenska travsporten 2011.

Nu, åtta år senare, har 27-årige Marcus Melander hyllats för sina framgångar som travtränare i USA.

Det var klart sedan tidigare, men i helgen på Dan Patch Award-banketten i Orlando, fick han bland annat ta emot ”Dan Patch Rising Star Award”.

Ett pris som endast en gång tidigare gått till en tränare, då Nancy Johansson 2014.

– När jag fick priset som ”Årets komet” i Sverige var det ju för mina insatser som kusk, när jag körde. Nu är det som tränare och för att jag tagit fram hästar som tränare. Det är ju egentligen inte bara mitt pris, utan hela personalen. Jag har inte gjort det här själv. Men ja, det är stort, säger Marcus Melander.

Dessutom fick han äntra scenen en gång till då han, stallet och ägarna till Gimpanzee fick ta emot pris som "Årets tvååring”. Inte konstigt då hästen som ägs av Anders Ström, Courant, och Lennart Ågren, SRF Stable, gick obesegrad genom sin första tävlingssäsong.

Målet: ”Matcha förra årets siffror”

Inför årets säsong, som drar igång om runt två månader på andra sidan Atlanten, finns runt 60 hästar i stallarna på den klassiska gården i New Egypt, New Jersey, där tidigare legandarer som Stanley Dancer huserat.

I fjol körde stallet in drygt 2,8 miljoner dollar, eller runt 26 miljoner kronor, vilket placerade stall Melander på 15:e plats över alla tränare i USA. Han tog hem storsegrar i VM-loppet med Cruzado dela Noche samt Maple Leaf Trot med Crazy Wow, bland andra storlopp.

– Hästarna har tränat på hela vintern här. Vi har 1,5-2 månader till loppen börjar. Det ska kvalas lite innan det också. Det finns lite tid kvar. Treåringarna känns väldigt fina här hemma och har lagt på sig mycket muskler över vintern.

– Tvååringarna är det svårt att säga någonting om nu. Vi är nöjda med gruppen och de känns bra, men det är tidigt.

I fjol var det tvååringarna som fixade de största succérna till stallet, i år hoppas han att treåringarna ska få visa framfötterna.

– Det ser mycket bättre ut på den fronten i år, förklarar Melander.

Och det är inte så svårt att förstå när han rabblar upp namnen på sina nyblivna treåringar.

– Vi har inte bara Gimpanzee, Green Manalishi, Greenshoe, Gerry, vi har flera andra också. Det finns många stora lopp för treåringarna och det är mycket pengar att köra om.

Har du något mål för året?

– Det är att matcha förra årets siffror, helt klart. Vi hade ett jättebra år med seger i VM-loppet och flera storlopp. Vi vill komma upp i såna siffror igen, men det är mycket som ska stämma, hästarna ska prestera och hålla sig fräscha och friska. Men med de hästar vi har i stallet ska vi nog kunna göra det. Men som sagt, man vet aldrig vad som händer.

Trots att väderleken har svängt en hel del i USA under vintern så har Melander-stallet kunnat köra på som planerat med sina hästar.

– Det har varit ganska mycket nederbörd, inte så mycket snö, men regn. Men vi har haft bra banor att köra på, det är det viktigaste. Det har var lite kallt, men vi har kunnat köra hela tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

USA