Blåste förbi senast – har toppchans igen

Expertens GS75-genomgång – lopp för lopp • Systemförslag

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Hanna Olofsson tar en selfie med Roger America i vinnarcirkeln. I dag får en annan av Olofssons hästar, Ava, fullt förtroende och lämnas ensam på systemet i GS75-avslutningen.
TRAV

Hanna Olofsson är het för dagen och jag litar på hennes formstarka Ava som bara blåste runt konkurrenterna senast.

Jag spikar även Niclas Torsemos segervane Pydin som gör en intressant comeback i kallblodsloppet.

Det är Umeå som är värd för dagens Grand Slam 75 och det är isbana med långa hakar i hästarnas skor som gäller. En lurig omgång som lär ge bra betalt för de som hittar alla vinnarna.

Hanna Olofsson har inlett det nya året starkt och har verkligen form på hästarna. I dag har hon flera heta chanser på förhand och ett par av dem är möjliga spikförslag.

Stack till överlägsen seger senast

Jag väljer att spika en av dem och det är Ava i den avslutande avdelningen. Det fyraåriga stoet såg kanonfin ut när hon ­gjorde årsdebut senast och bara blåste förbi konkurrenterna i ett nafs. Ava stack ifrån till en överlägsen seger med krafter kvar och med det intrycket på näthinnan och ett bra läge bakom startbilen är det en toppchans.

Det gäller för Hanna att ge hästen ett rygglopp för då tror jag att Ava ställer de övriga schack matt över upploppet.

Den som jag tror kan vara värst emot är Laura Sånna om denne skulle komma till ledningen men jag litar på att Hanna och Ava blåser ner dem till slut.

 Pydin var en stor snackis inför Svenskt Mästerskap för kallblod i fjol men då blev det dessvärre galopp. Den jättefina hästen avslutade sedan säsongen med tre raka segrar och går ett nytt spännande år till mötes när han nu gör årsdebut.

Pydin rapporteras väl förberedd och har tränat utan avbrott hela vintern. På förhand ser det ut som en tvåhästarsduell mellan Pydin och Tangen Haap men eftersom det finns en del frågetecken på den sistnämnde tar jag ställning och spikar Pydin.

Jag litar på att Niclas Torstemo har sin kanon i ordning direkt och det här loppet är en mycket lämplig uppgift för Pydin som är van att möta eliten. Jag tror att han rundar allt utan snack och spikar.

 I Grand Slam 75-inledningen har de flesta av hästarna passerat sitt bäst ­före-datum. Favorit är Cool Keeper men han har haft svårt att hitta tillbaka till det han var en gång och hästen gör även första starten på isbana vilket är ett frågetecken. Har dessutom spår långt ut bakom vingen och här garderar vi.

Elit Håleryd är ojämn men borde kunna moppsa upp sig i det här gänget och ska även få ett helstängt huvudlag på sig den här gången.

Sambucus P.R. galopperade med segern klar kort före mål senast vilket var snöpligt. Han har visat form i ett par starter tidigare och har ett bra läge och är snabb ut.

Varningen är Special Promise som satt fast med sparade krafter senast och som kan vara lite på gång igen. Har tidigare varit ute i tuffa gäng i Gulddivisionen och är härdad.

Vinner när som helst

Master Sånna och Hanna Olofsson är favorit i GS-2 och kan mycket väl vinna loppet. Hästen var duktig vid segern i debuten men blev för het senast. Jag garderar dock upp med främst Ripkin Joe  som är snabb ut och kan leda länge. Plockar även med Varity Show som skrällvann på juldagen samt Tzarina som ståtar med två raka andraplatser och vinner när som helst.

 So Gå Imponera har gjort tre rejäla insatser sedan hon kom tillbaka i Mats Buchts träning. Senast avslutade hon vasst till seger och hann fram precis på linjen efter att ha legat långt bak. Välkörande Malin Viklund sitter upp i det här lärlingsloppet och jag var länge inne på att spika ekipaget.

Men jag plockar även med stallkamraten Dusktodawn Sisu som är härdad i V75 och som kan slå av alla till slut i det här lilla fältet med en bra resa. Även U.Bergs Oppzi är van betydligt tuffare gäng och är given på kupongen även hon.

Skrällbudet närmar sig toppform

Det kan bli mer Hanna Olofsson i den femte avdelningen där stallkamraterna Quattro Lane och Cash’Em båda kommer från seger. Fördel Quattro Lane på läget och kommer han till ledningen tidigt är han hästen att slå.

Zorro Swing har tävlat duktigt i V75 och skrällde så sent som i januari. Har haft en halsinfektion efter senaste starten och kan därmed vara något svårbedömd men rapporteras träna fint och ska räknas tidigt.

Sundsvik Mayday har läge för ledningen från innerspåret och är given liksom skrällbudet Mystic Accident som har två lopp i kroppen och närmar sig toppformen. Passa även Social Network som är på gång.

 Ecco Hornline är favorit i GS-6 och han är stark och distansgynnad. Senast blev det dock galopp efter att ha hållit farten uppe utvändigt om ledaren. Var duktig i två raka segrar innan dess men är inte att lita på och lär knappast komma fram till ledningen här.

Hanna Olofssons Inbyprinsen är på gång, tvåa senast, och han är snabb ut och kanske kan komma till ledningen.

Men skrällvarningen är Rorri Bris som höll bra från dödens på Solvalla senast och som kan avsluta vasst om han får ryggar att gå i. Då kan det mycket väl bli seger.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 4–3–2–7 (8–6)

GS75-2: 6–2–7–1 (9–5)

GS75-3: 10 Pydin (8–1)

GS75-4: 4–5–7 (3–2)

GS75-5: 4–5–10–1–9–11 (6–8)

GS75-6: 6–11–9–1–4 (7–5)

GS75-7: 5 Ava (6–14)

1 440 rader/1 440 kronor

Grand Slam 75 från Umåker sänds i TV12 klockan 15.30.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Solvalla

V75

Spel