”Bredaste upplagan jag någonsin sett”

TRAV

72 hästar slåss om en finalbiljett till StoChampionatet och en miljon kronor i förstapris

Foto: Galactica, Tunika, Amity, Spoil Me och IN Toto Sund är fem av de 72 hästar som slåss om en finalplats till StoChampionatet, där en miljon kronor väntar vinnaren

På fredag är det dags för uttagningar till StoChampionatet.

72 hästar gör upp om tolv finalplatser – där en miljon kronor väntar vinnaren.

– Det här är den absolut bredaste upplagan någonsin, säger Benny Ternemar, Travbanechef på Axevalla, till Trav365.

Foto: Benny Ternemar, Travbanechef på Axevalla

1969 kördes den första upplagan av StoChampionatet – vinnaren då hette Goldhook som vann tillsammans med Gösta Nordin.

På fredag är det dags för Axevalla att arrangera uttagningar till den 47:e upplagan av det prestigefyllda travloppet.

I fjol vann Veijo Heiskanen tillsammans med Some Summit – vem vinner i år?

72 hästar gör upp om tolv finalplatser, uttagningarna körs i sex lopp där de två bästa i varje lopp går vidare till finalen.

Finalen i StoChampionatet avgörs söndagen 24 juli.

”Oerhört spännande”

– Det här är den absolut bredaste upplagan jag sett någon gång, säger Axevallas Travbanechef Benny Ternemar till Trav365 och fortsätter:

– Det brukar alltid vara en eller två hästar som sticker ut, men i år känns det som hur många som helst kan vara med och göra upp om det. Det finns en hel del hästar som är på väg uppåt och sådant de brukar visa först i uttagningarna till finalen, i år känns det som det finns oerhört många sådana.

Det är väl en stämningshöjare?

– Ja, absolut, det är oerhört spännande och det är redan mycket spekulationer och jag vet faktiskt inte vem jag ska tippa som vinnare, det är skitsvårt. En som jag är lite spänd på att se är Lars-Åke Söderholms Galactica, det känns som den kommer passa över den aktuella distansen och vårt långa upplopp.

Höjer förstapriset

Intresset för att vara med i 2016-års upplaga av StoChampionatet var stort, så pass stort att 19 anmälda hästar inte gick plats.

– Jag trodde faktiskt att det var rekord, men vi hade även 2012 19 stycken hästar som inte fick plats. Det är givetvis jättetråkigt att alla inte får vara med, men jag ser det som en styrka att så många verkligen vill vara med. Man måste ha någon form av regler och reglerna är så här.

Förstapriset i StoChampionatet, som avgörs över distansen 2 640 meter autostart, är en miljon kronor. Men nästa år höjs förstapriset.

– Från och med nästa år höjer vi förstapriset i loppet till 1,2 miljoner kronor och det tycker jag var på tiden, säger Benny Ternemar.

Se nedan för uttagningsloppen, samt de 19 hästar som inte fick plats

ARTIKELN HANDLAR OM