”Den hästen är helt överlägsen”

TRAV

I helgen avgörs världens största unghästlopp – Hambletonian och Hambletonian Oaks.

En som vet vad som krävs för att vara med i loppet är travnestorn Berndt Lindstedt.

Han har en klar vinnare i stonas storlopp.

– Check Me Out är fullständigt oslagbar, säger Lindstedt.

Foto: Berndt ”Osten” Lindstedt.

Berndt Lindstedt är en av de största någonsin inom svensk travsport. På 1960- och 70-talet drev han popstall tillsammans med Håkan Wallner, innan duon flyttade till USA och gjorde dundersuccé. "Osten" lyckades aldrig vinna Hambletonian som kusk, trots sina gudabenådade körhänder, men fick en tränarseger 1988 med Armbro Goal.

Han vet precis vad som krävs för att vinna världens största unghästlopp som avgörs i helgen i USA.

– Man måste ha styrka, snabbhet och vara först i mål, säger Lindstedt och skrattar.

– För det första måste man se hur de gått i försöken, det är det viktigaste. Sen får man se hur de tagit loppen, det är bara en vecka mellan försök och final så det är tufft för hästarna att ladda om. Man måste ha en tuff häst för att vinna Hambletonian.

Vad gör Hambletonian så stort?

– Det är världens största lopp för unghästar. Hästarna är tidigt utvecklade och fantastiska djur, de springer lika fort som våra snabbloppare gör. Man kör hårt med hästarna och det är många som stupar på vägen. De tränas hårt för att vara med i loppen och det är väldigt många som inte pallar det. Oftast köper man hästarna på auktion i november-december som tvååringar, och nio månader senare ska de springa väldigt snabba tider. Det sliter på hästarna och som vi sett så är det många som sålts till Europa och blivit bra när de fått vila över vintern.

”Fullständigt överlägsen”

Vinnaren av Hambletonian tar hem ett förstapris på cirka fem miljoner kronor. Berndt Lindstedt har under de senaste åren jobbat under tävlingsdagen då han varit med som expertkommentator i ATG-live. I år kommer han inte jobba, men bjuder på en stenklar vinnare i stonas lopp, Hambletonian Oaks.

– Jag har dålig koll på hästarna i ”Hambot”.  Det enda jag vet är att Check Me Out är överlägsen i Oaks-loppet. Den är fullständigt överlägsen, säger Berndt Lindstedt till Trav365.