Trav

Sanningen bakom flytten av stjärnan

Av: 

Minimedia

Madeleine Brohlin

TRAV

Därför flyttas stjärnan från tränaren Lutfi Kolgjini till Åke Svanstedt

Lutfi Kolgjini förlorar Elitloppshästen Sebastian K.

Nu berättar ägaren Bertil Knutsson varför han flyttar hästen till Åke Svanstedt.

– Det är ett generationsskifte. Mina söner ska ta över och de vill flytta hästen till Svanstedt, säger han.

I helgen släpptes nyheten att Lutfi Kolgjini tappar en av sina stora stjärnor: Sebastian K.

Ägarna hade bestämt sig för att flytta hästen från Lufti Kolgjini till Åke Svanstedt.

Ägaren Bertil Knutsson berättar att hans söner Mikael Knutsson och Tristan Sjöberg ska ta över bolaget Knutsson Trotting AB och de ville byta tränare.

– Det är så att det är ett generationsskifte. Mina två pojkar tar över bolaget och de ville flytta hästen. Jag är 80 år så det är naturligt att de tar över. Det är roligt att de har intresset och vill ta över. Jag har byggt upp någonting så jag vill att de ska fortsätta. De tar över hela bolaget, det sker den här veckan.

Varför valde de Åke Svanstedt?

– Åke Svanstedts stall ligger nära Göteborg och vi kommer att få samma kusk hela tiden. Nu har det blivit lånekuskar när Lutfi Kolgjini inte har kunnat köra, när han kört sin egen häst exempelvis. Jag har haft hästar hos Åke Svanstedt i många år så det låg nära till hands med Åke Svanstedt. Dessutom siktar vi på avel med Sebastian K. och jag har flera fölston och de är bara några mil från där Åke håller till. Det blir lättare nu. Så det är flera saker som spelar in. Det är två hästar som vi flyttar, Sebastian K. och en treåring halvbror som har samma mamma som Sebastian K.

”Vill ge en eloge”

Han vill passa på att tacka Ludde för framgångarna med Sebastian K. Lutfi Kolgjini har tränat hästen under hela hans karriär.

– Ludde förstod mig. Vi kom överens om det här i samförstånd. Jag vill ge en eloge till Ludde. Han har tränat upp hästen i många år och med bra resultat. Jag vill ge en eloge till det Ludde har gjort.

Nu väntar en sommar i Sverige med flera storlopp för Sebastian K.

– Jag vet inte riktigt vad som händer. Åke Svanstedt får bedöma om hästen ska starta i Årjängs Stora Sprinterlopp. Hästen är i tävlingsmässigt skick, men Åke brukar vilja ha ett par veckor på sig. Sedan sneglar vi på Hugo Åbergs. Hästen är i avel med frusen sperma och ett begränsat antal ston.  Vi får se nästa år om det blir frusen sperma eller om vi kan ha vanlig betäckning. Åke säger att det finns många lopp i Sverige för hästen nu i sommar, vi ska inte ner till Frankrike.

Sebastian K. har hunnit springa in över sex miljoner kronor under tiden som Bertil Knutsson varit ägare.

– Vi får hoppas att det går bra även för mina söner. Hästen är så bra och han har några goda år framför sig. Det ska bli intressant att följa. Jag kommer hänga med så gott jag kan, säger han.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!