”Barfotagate” – infon är kass

Uppdaterad 2012-04-18 | Publicerad 2012-04-17

Micke Nybrinks krönika – kritiskt till barfotainformation

Barfotainfo är ett jäkla skit.

Som vi släpat ända hit.

Men efter lördagen på Solvalla ger vi upp.

Förbjud barfotakörning tills vidare.

Ja, det kan faktiskt vara så illa att det är enda lösningen. Det är nämligen helt urspårat nu. Uppfuckat. Hörde någon lite fyndigt mynta uttrycket ”barfotagate” i helgen och vi är nog många som nickar instämmande. Det är liksom ingen idé att titta på barfota­infon längre. Där kan jag säga att slaget sedan länge är förlorat. Informationen om hur hästarna ska tävla eller har tävlat, med skor ­eller utan skor, är inte mer än en finger­visning. Med lite flyt stämmer den. 

Att som spelare lita på den är inget som rekommenderas.

True Advantage vann V75-6 i sin säregna stil; prästens lilla kråka var jättebra. Hon skulle enligt Solvalla och atg.se tävla med skor runt om. Så blev det inte. Barfota fram krossade hon motståndet efter att ha tävlat med skor runt om i tolv raka starter (om det nu stämmer?).

Färre mellanhänder

Egentligen skulle jag kunna sitta här och veva en massa andra exempel. Jag avstår. Ni får lita på att jag har på fötterna när jag säger att det är kaos, att ”barfotagate” sammanfattar läget.

Det är mer störande desinformation som sipprar ut än värdefull information.

Jag vet också att ATG är medvetna om problemet och jobbar på en lösning med en snabbare, digital inrapportering och färre mellanhänder. Det är skitbra.

Ändå känns det aningen hopplöst. Ska vi inte bara lägga ner, låta alla hästar tävla med skor och slippa fundera? Varför måste allt gå fortare? Är det inte så att farten dödar? Vi kanske borde backa några snäpp i stället?

När jag var liten vann kuskarna från fjärde ytter med attack 300 kvar. Då tävlade ingen barfota. Det var samma roliga känsla som i lördags, trots att innerspåret inte var en leråker.

Nej, jag överdriver. Det var inte bättre förr och givetvis ska vi blicka framåt, förbättra och förfina. Allt går om man bara satsar och vill.

Får aldrig vara fel

Barfotainfon MÅSTE bli ljusår bättre. Jag tror faktiskt att travtränare (det du Westholm) och aktiva gör sitt, felet ligger sällan hos dem. Vi måste bara göra allt enklare och idiotsäkert. Det får aldrig vara fel, inte någonsin och när det trots allt blir galet måste man rätta till det efteråt.

Jag vet inte om ni brukar titta på barfota­info-rutan på atg.se? Den bilden kan vara det värsta jag sett i grafisk redovisning.

Någon som pallar läsa den utan att bli illa­mående? Själv får jag ett epileptiskt anfall om jag tittar för länge.