Trav

Domen: Souloy stängs av i 15 år

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

Hårt straff för stjärntränaren

15 års avstängning och 500 000 norska kronor i böter.

Det blir straffet för stjärntränaren Fabrice Souloy i dopningskandalen i Norge, något som Travronden avslöjade.

– Det är ett mycket kännbart straff, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

Det var den 12 juni i fjol som fyra hästar tränade av den franske stjärntränaren Fabrice Souloy fastnade i dopningtest i Norge, under deras största tävlingsdag – Oslo Grand Prix-dagen.

Hästarna, vars dopningtester, visade skyhöga värden av ämnet kobolt, även kallad bloddopning, var Your Highness, Un Mec d'Heripre, Lionel och Timone Ek. De tre förstnämnda slutade etta, trea och sexa i huvudlöpningen Oslo Grand Prix och Timone Ek vann Bjerkebanans Europamatch samma dag.

Yrkade på livstid

Un Mec d'Heripre fastnade även i ett dopningtest, även då med skyhöga värden av kobolt, efter sin tredjeplats i Elitloppet i fjol och sedan dess har både det norska travförbundet, DNT, och det svenska, ST, gemensamt arbetat med fallen.

I maj hölls förhandlingarna i Oslo och där ville både DNT och ST se livstids avstängning, medan Fabrice Souloy via sin advokat Staffan Uvabäck ville bli helt frikänd eller få ett bötesstraff.

Under onsdagen kom domen, gällande de norska dopningfallen. Vilket Travronden var först med att rapportera om.

Domskommittén har funnit Fabrice Souloy skyldig till avsiktlig dopning med kobolt och han döms till 15 års avstängning och 500 000 norska kronor i böter. Domen läckte ut via facktidningen Travronden under onsdagen.

”Fullständigt oacceptabelt”

DK kan inte finna någon annan bakomliggande orsak till det som skett än en cynisk behandling av travhästar för att uppnå bästa möjliga resultat. I detta ligger också ett ekonomiskt motiv, vi talar ändå om deltagande i lopp där förstapriset i loppen uppgår till en miljon kronor eller mer.” Går det att läsa i domen från Domskommittén i Norge.

Domen från Domskommittén var enhällig och träder i kraft med omedelbar verkan, och avstängningen innebär att Fabrice Souloy förlorar rätten till att inneha licens och delta i travlopp. Domen mot Souloy i Norge gäller även i Sverige från och med nu enligt Svensk Travsport.

– Dopning är fullständigt oacceptabelt och personer som sysslar med dopning har ingen plats inom travsporten. Den norska domen på 15 års licensindragning och totalt beträdandeförbud samt böter är ett mycket kännbart straff, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

Fabrice Souloy är sedan tidigare avstängd i ett år i hemlandet Frankrike efter ett dopningsfall med hästen Lover Face, också det för kobolt.

Jean-Pierre Kratzer, president för det europeiska travunionen, UET, har tidigare meddelat att de bestraffningar som utdöms i Norge och Sverige även ska källa i samtliga UET:s medlemsländer.

Den svenska domen, via Ansvarsnämnden, väntas komma 5 juli.

Båda parter kan överklaga beslutet till DNT:s Appelkommitté, en överklagan ska vara inne senast 14 dagar efter domens datum.

Här är domen från DNT.

Publisert:

LÄS VIDARE

KARLSSON: ”Han hör inte hemma i travsporten”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!