Persson: ”Tror han håller toppform”

Hemmahoppet laddar med åtta hästar på hemmaplan – tre på V75

Fredrik Persson behöver inte åka långt till midsommarhelgens V75-tävlingar.

Kalmartravet kör sitt traditionsenliga stortrav på söndagen. Persson laddar med åtta hästar – varav tre på V75.

– Jag tror en hel del på Farmer Jack som är min bästa chans, säger hemmatränaren om starten i V75-5.

I fjol kom 7 841 personer till Kalmartravets största dag på året – V75-tävlingarna på söndagen i midsommarhelgen.

Efter en period med högsommarvärme håller arrangörerna tummarna för att vädret ska hålla i sig över helgen.

– Det har varit fantastiska dagar här i Kalmar och vi hoppas så klart att vädret är med oss. Banan brukar vara duktiga på att få ihop det för publiken och det är oftast mycket folk som kommer, säger Fredrik Persson.

Trav i midsommartid och vi plockar fram en somrig bild: Fredrik Persson tillsammans med sin fixstjärna Viola Silas för några år sedan.

Stoet, som är inne på sitt elfte levnadsår, fick för någon månad sedan sitt tredje föl, en hingst efter Maharajah.

Viola Silas nya boende är Menhammar stuteri på Ekerö utanför Stockholm.

På gården i Fågelmara tränar Fredrik Persson för dagen 35 hästar. En av dem – Ultra Bright – laddas mot Stochampionatet på Axevalla i juli.

– Ultra Bright känns ju jättefin i uppladdningen så det blir inget lopp för henne förrän i kvalen till det loppet, säger Persson.

”Det blev fel senast”

På söndagen selar stallet ut åtta hästar – tre hästar är med på V75.

På frågan om bästa chansen på söndagen kommer ett snabbt svar.

– Det har Farmer Jack (V75-5). Han känns laddad i träningen så jag tror att han håller toppform.

Femårige valacken Farmer Jack är dokumenterat startsnabb och lottades till ett passande fjärdespår i klass I-försöket. I den senaste starten var han hårt betrodd på V75 på Mantorp men blev överflyglad från sitt innerspår och slutade femma.

– Det blev lite fel för honom senast på Mantorp. Banan var dålig efter regn och han kunde inte få ut sin aktion som han skulle. Jag fick faktiskt sitta och hålla i honom hela loppet så att han inte skulle galoppera. Men han har varit jätteduktig i alla lopp han gjort före den starten. Startsnabbheten är en viktig egenskap men han har ett bra löphuvud också tycker jag. En häst med bra kapacitet.

Vad händer när bilen lämnar fältet?

– Jag laddar iväg med honom och försöker ta ledningen. Jag tror han går bäst i den positionen också. Han måste med på kupongen. En bra chans vill jag kalla det.

Farmer Jack har svarat bra på barfotakörning i sina fyra senaste starter. Vad blir det för balans på söndag?

– Det blir barfota runt om igen.

Bra på distansen

…och stallets näst bästa chans på V75?

– Det är nog Cingvar T.T (V75-3). Han har varit lite sen i utvecklingen men har varit väldigt duktig i år. Tyvärr är hästen osäker och har en liten akilleshäl i starten. Nu när han fick spår fyra är det en rätt så stor galopprisk.

Loppet är Kalmarsundsstayern över dryga tre kilometer. Något som passar?

– Ja, distansen går han bra på. Inga problem. Så går han iväg kan han vara en outsider. Men det är inget hetare bud som Farmer Jack.

…och då blev lovande fyraåringen Monark Newmen (V75-7) tredje bästa chansen. I den senaste starten slutade han trea i Kungapokalens final mitten av maj.

– Han har inte startat sedan dess och nu blev ju motståndet stenhårt. Dessutom fick vi ett åttondespår bakom bilen. Han ska vara som bäst i september och jag laddar honom mot derbyt. Jag ser loppet som ett led i matchningen, det kan vara bra att få komma ut och känna på lite tufft motstånd.

Hur långt sträcker sig dina förhoppningar?

– Jag begär egentligen ingenting den här gången. Det viktigaste är att han går som fortast på upploppet. Hästen känns annars jättefin i träningen. Körde 1.19 med honom i förra veckan inne på banan i Kalmar. Han har väl inte hundraprocentig form men känns fin, slutar Fredrik Persson.

Fotnot: Första V75-start på söndagen är den vanliga, klockan 16.20. Det är jackpott på V75 med 38 miljoner kronor till en ensam vinnare med sju rätt.

Mikael Wikner/Kanal75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!