Hårda kritiken – efter miljonsegern

Drivningarna på Meadowlands i lördags möter stenhård kritik

Åke Svanstedt vann Hambletonian 2017 med Perfect Spirit – men segern har fått en bitter eftersmak då Svanstedts drivning mött stenhård kritik
Åke Svanstedt vann Hambletonian 2017 med Perfect Spirit – men segern har fått en bitter eftersmak då Svanstedts drivning mött stenhård kritik

Sent i lördags vann svenske Åke Svanstedt världens största travlopp Hambletonian i USA – med ett förstapris på över fyra miljoner kronor.

Efteråt har kritiken varit stenhård.

Anledningen: de vidriga drivningarna i loppet.

– Jag tar för givet att enhandsdrivningar förbjuds f r o m i dag (i hela världen), det kanske var okej på Rommartiden, inte i hästsporten 2017, skriver stjärntränaren Daniel Redén på Twitter.

Åke Svanstedt är inne på sitt fjärde år som travtränare i USA och i lördags lyckades han vinna det alla travtränare i landet drömmer om och suktar efter – nämligen Hambletonian.

Världens största travlopp för treåriga travhästar med en samlad prissumma på en miljon dollar beskrivs av många som det mest ärofyllda travloppet du kan vinna i världen.

Men Åke Svanstedts storseger tillsammans med Perfect Spirit har fått en bitter efttersmak.

Kritiken mot Svanstedts drivning i Hambletonianfinalen, och de vidriga drivningarna över lag som man fick bevittna på Meadowlands i lördags, har fått stenhård kritik.

Sociala medier har svämmat över av kritiska och irriterade röster över drivningarna och flera travprofiler i Sverige har satt ner foten.

”Mår dåligt”

– Jag tar för givet att enhandsdrivningar förbjuds f r o m i dag (i hela världen), det kanske var okej på Rommartiden, inte i hästsporten 2017, skriver stjärntränaren Daniel Redén på Twitter och får medhåll av proffstränaren Marcus Lindgren:

– Jag skriver under på ditt upprop, kompis, skriver Lindgren på Twitter.

Även välkände hästägaren Calle Wihlborg vädrade sitt missnöje med enhandsdrivningarna i Hambletonian 2017.

– Det var många hästar som fick rejält med spö över det upploppet, skrev han på Twitter.

Den före detta ishockeystjärnan och nu mera hästägaren och TV4-experten Kristian Huselius tog väldigt illa vid sig.

– Grymma hästar i USA, men kan inte njuta av Hambot 2017. Vinnaren i mål bryter tre spår med 7-8 stenhårda piskrapp på upploppet, skrev Huselius på Twitter.

Victor Svanstedt, travlärling och brorson till Åke Svanstedt, tog sin farbror i försvar.

– Hur orkar ni bry er om alla drivningar!?!? Sådana är reglerna där! Hylla vinnaren istället!!!!, skrev Victor Svanstedt som svar på Kristian Huselius tweet, och fick genast svar av Huselius:

– Mår dåligt att travfolk tycker det är ok att piska hästen hårt för att man är i ett annat land. Hästarna är väl kompis oavsett land.

Överväger att sluta sända loppen

Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, reagerade också häftigt över drivningarna på Meadowlands i lördags och överväger nu att ATG Live ska sluta sända travsport från USA, på grund av just drivningarna. Lindberg skriver bland annat detta i sitt senaste veckobrev.

– Efter gårdagens ”uppvisning” så känns det som att vi var tillbaka på stenåldern. Det är inte bara några få kuskar heller. Och det är inte bara amerikaner utan också svenskar som använder sig av drivningar som de borde få spöstraff för. Drivningarna är också anledningen till att det visas förhållandevis lite trav från USA i ATG Live. Med gårdagen i färskt minne så får vi överväga om vi överhuvudtaget ska visa något lopp därifrån.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN