Vännen: ”Blivit som en dotter”

Redén har tre hästar i Elitloppet – men Delicious U.S. alltid nummer ett: ”Svårt att förklara”

Tränaren Daniel Redén har varit sjuk i en vecka.

Stallets tre Elitloppshästar omges av frågetecken.

– Vi prickar alla formen till helgen, säger medarbetaren Thomas Hedlund.

Thomas Hedlund.
Thomas Hedlund.

Stall Zet med 38-årige Daniel Redén, miljardären Bengt Ågerup och flera namnkunniga medarbetare som fotbollsprofilen Johan Arneng fortsätter att göra stora avtryck i travvärlden.

Stallets Propulsion, Delicious U.S. och In Vain Sund har alla blivit inbjudna till Elitloppet.

För Sportbladet kändes det självklart att hälsa på i Furuby Gård i Örsundsbro för att kunna berätta mer om framgångarna.

Men Daniel Redén var motvilligt tvungen att avböja ett besök, han har varit sjuk sedan förra onsdagen och har ställt in mycket av sina planerade aktiviteter till och med den här onsdagen.

– Det har handlat om magsjuka. Daniel har varit tvungen att prioritera, kroppen har inte orkat med – han har fått fokusera på att träna hästarna, det är allra viktigast, säger administrative medarbetaren Thomas Hedlund som emellanåt fungerar som talesperson för stallet.

– Daniel säger ju i princip aldrig nej. Men nu har det varit så illa att han inte ens kunde vara på plats på V75 i Gävle.

Sportbladet väljer att låta Thomas Hedlund, med erfarenhet som aktiv inom travet själv och bakgrund som hästsportjournalist, att från sitt perspektiv berätta hur det är att jobba med nära vännen Daniel Redén och dessutom förmedla den senaste informationen om Elitloppshästarna.

”Lärde mig helt nya saker”

– Vi lärde känna varandra när jag började som hästskötare hos Stefan ”Tarzan” Melander och han redan jobbade där. Även om jag var äldre, hade jobbat som hästskötare tidigare och Daniel kom in i travet i relativt sen ålder så lärde han mig helt nya saker om hästarna.

– Jag har alltid haft stor respekt för hans hästkunskaper. Han har alltid haft en annorlunda touch och känsla för djuren, med åren har också rutinen kommit kring matchning och annat.

– Daniel har väldigt mycket i hjärnan hela tiden, hans tankar kretsar kring hästarna och verksamheten alla vakna timmar. Han vill hela tiden utveckla, förnya och förbättra – han är väldigt driven och fokuserad på att hitta lösningar och framgångar.

Det händer alltid mycket kring Daniel Redén.

Han har döpt sin dotter till Delicious i mellannamn efter sitt stjärnsto, inför Prix d’Amerique fick bilderna där han körde segerhoppet Propulsion stående i sulkyn stor uppmärksamhet och nu inför Elitloppet ger kända popgruppen Eskobar ut en låt med titeln Propulsion med den mäktige hingsten både på omslag och i video.

– Det är inget medvetet eller planerat, Daniel är bara sig själv och då bli det ofta bra. Han är en väldigt godhjärtad och ärlig person, säger Thomas Hedlund.

Var med i Prix d'Amérique

Daniel Redén var med i Prix d’Amerique för första gången och hade då hela fyra hästar till start (Lionel N.O. slutade trea, Propulsion slutade fyra, Call Me Keeper slutade sexa och Wild Honey slutade oplacerad).

Samma år har stallet alltså tre hästar inbjudna till Elitloppet, och det är bara en av PdA-hästarna.

Till både Prix d’Amerique och Elitloppet har fler Redén-hästar varit högaktuella för start.

Lionel N.O. vann Olympiatravet på Åby i slutet av april och siktas nu mot Oslo Grand Prix om två veckor.

Det är en maktdemonstration inom travet som saknar motstycke.

– Vi tänker inte alls i några sådana banor. Vi är bara glada att ha så bra hästar, att hästarna utvecklas här och att hästarna trivs hos oss, säger Thomas Hedlund.

”Ingen ska underskattas”

När det gäller uppladdningen inför Elitloppet så såg Propulsion inte som bäst ut i Finlandia Ajo senast, Delicious U.S. har sedan comebacken efter skada och magproblem bara mött enklare motstånd i mindre lopp och In Vain Sund diskades efter något galoppsteg som först över mållinjen i Copenhagen Cup i senaste starten.

– Ingen av våra hästar ska vara favorit i Elitloppet. Men ingen ska heller underskattas, när de tävlar på topp duger de i alla sammanhang, säger Thomas Hedlund.

– Vi tvivlar inte på formen. Alla ska komma stridsdugliga.

Kan du från sidan försöka förklara varför Delicious U.S. betyder så mycket för Daniel Redén?

– Det handlar om sättet han hittade henne på auktion i USA och hur hon har varit med honom så länge. Sedan är det hennes skörhet som individ också som har väckt mycket känslor, hon har blivit som en dotter för honom.

– Det är svårt att förklara och förstå. Det är nästan så jag önskar att det gjordes någon form av realityserie för att försöka fånga den relationen.

Delicious U.S. har i omgångar dragits med skadeproblem och sjukdomar, hon har en känslig mage och har varit drabbad av magbesvär.

Rök ihop ordentligt

Hon har varit nära att mista livet vid skadeproblem, och hon drabbades av trasportsjuka när hon åkte till Frankrike i vintras.

– Jag och Daniel rök ihop ordentligt för drygt ett år sedan när han inte vill åka till Åby när hästarna skulle kvala till Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal, och det är enda gången vi blivit osams på det sättet. Han kände att Delicious behövde åka till veterinären och ville inte lämna henne, det visade sig att hon var skadad och hans känsla var rätt.

– Man kan tycka att hennes segrar i år har tagits i för henne lite löjliga sammanhang. Men efter vad hon har gått igenom är varje seger otroligt värdefull.

Delicious U.S. är en travsaga.

Daniel Redén är en showman.

Hela stallet förgyller Elitloppet.

Krya på dig, Daniel.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!