Trav

Här besegrar hon kulldrottningen

Mousse gjorde en mäktig prestation och slog självaste Fascination i uttagningarna till Drottningens Pokal.
Mousse gjorde en mäktig prestation och slog självaste Fascination i uttagningarna till Drottningens Pokal.

TRAV

Kulldrottningen Fascination gick på pumpen när uttagningarna till pokalloppen avgjordes på Åby på torsdagskvällen.

Spelad till jättefavorit fick hon se sig besegrad av Mousse, som gjorde en heroisk insats.

– Hon har utvecklats och kanske kan gå framåt ytterligare med det här loppet, sa Mousses kusk Örjan Kihlström.

Fascination har hittills varit outstanding bland stona födda 2009. Och till finalen om två veckor kanske ordningen är återställd. Men när uttagningarna till Drottning Silvias Pokal och Konung Gustaf V:s Pokal avgjordes halkade hennes krona på sned. Trots ett smörlopp i ryggar fram till upploppet kunde hon inte fånga in den urtappre ledaren Mousse. Den senare hade då travat som första häst i andraspår under inledningsvarvet, körts till ledningen och utsatts för press under slutrundan. I mål visade klockan att hon avverkat de 2 140 meterna på snabba 1.13,1.

– Det var starkt gjort av henne att hålla Fascination ifrån sig. Det trodde jag inte, dels gick det fort första varvet och sedan fick vi tryck igen under slutvarvet. Hon har utvecklats litegrann och kanske kan gå framåt ytterligare med det här loppet, sa Örjan Kihlström.

Drömmen lever

Mousse tränas av Solvalla-paret Catarina Lundström och Stefan Melander och de hade en fantastisk afton. Totalt kvalade de in åtta hästar till finalerna. Men med Nato Dream, storfavorit i sitt uttagningslopp till Kungapokalen, blev det förlust. Samtidigt tog Fascinations ägare (Bisp Fastighetsförvaltning AB) revansch. De äger nämligen även Dreams Take Time som i en virvlande spurt flög förbi Nato Dream över upploppet.

– I dag var första gången som han var tillbaka vid vad han lovade i fjol. Jag tyckte att han var ruskigt bra i de första starterna som treåring men sedan fick han problem när han blev könsmogen och det kom saker som förstörde nästan hela sommaren för honom. Då började man tvivla men nu tycker vi att vi har börjat rulla upp en snöboll, han blir bättre och bättre, sa Dreams Take Times tränare och kusk Joakim Lövgren.

Även Lutfi Kolgjinis El Mago Pellini satte sig i respekt inför finalen när han från ledningen ryckte ifrån sina konkurrenter och via en visslande avslutning vann med "halva" upploppet.

– Det var lugna gatan. Han går framåt för varje lopp han gör och i finalen kanske jag rycker av någon sko också, sa Lutfi Kolgjini.  

Övriga uttagningslopp till Drottningens Pokal vanns av Åke Svanstedts Gisela Ås och Stig H Johanssons Sophias Blush. Övriga uttagningslopp till Konungens Pokal vanns av Stefan Melanders Licence Holder och Svante Båths Quid Pro Quo.

Ola Johansson/Kanal 75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!