Stjärnan gör comeback

TRAV

Efter sju sorger och ännu en skada är Fredrik Johansson på väg mot en av sina många comebacker.

Den 41-årige världsjockeyn rider sina första lopp i Sverige i veckan efter den senaste smällen som höll honom borta från tävlandet i över ett halvår.

– Jag ser mycket fram emot alltsammans. Så här i form har jag inte känt mig på fem-sex år. Det är skönt att äntligen må bra, säger den otursförföljde skåningen.

Fredrik Johansson är fortfarande landets mest merittyngda jockey. Vi skriver fortfarande eftersom han tävlat väldigt lite de senaste åren.

Det har handlat om ett par ryggfrakturer under karriären. Axlarna har tagit skada av smällar och fall. En propp i ena lungan som en komplikation av en olycka.

Senaste smällen fick han i Turkiet då en häst reste sig och föll i startboxen inför ett lopp. Både häst och jockey samlades sig igen och slutade på en tredjeplats .

– Jag trillade bakåt och måste ha slagit i ryggen eller nacken. Kände inte så mycket och fortsatte en tid efter det. Men till slut gick det inte längre, säger Fredrik Johansson då vi når honom i Norge i veckan.

Skåningen är en av Sveriges mest framgångsrika jockeys genom tiderna med flera svenska och skandinaviska championat. Många storloppssegrar har det blivit, både i Sverige och utomlands.

15 (!) vunna derbyn, åtta i Sverige, tre i Norge samt två i vardera Tyskland och Danmark.

– Att ha vunnit så många derbyn är jag så klart stolt över Men jag har även vunnit fler riktigt stora lopp som betyder mycket för mig, bland annat i Hong Kong. Nej, det är svårt att jämföra segrar.

Vinna är livet

Framtiden hoppas han mycket på. Att rida och vinna lopp är hans liv.

Han hoppas på många besök i vinnarcirklarna i vår och sommar nu när han nyligen kontrakterat sig för att rida den norske storhästägaren Nils Petter Gills hästar.

Johansson är en jockey med två boenden, i Oslo och Malmö.

– Efter Gill är jag mer eller mindre frilans, även om jag lovat Hans-Inge Larsen att rida åt honom i andra hand. Det är ett kanonjobb jag har fått av Nils Petter Gill. Han är samtidigt en väldigt god vän som hjälpt mig mycket efter olyckan med läkare och allting, säger Fredrik Johansson.

Under den skandinaviska lågsäsongen har Fredrik Johansson jobbat mycket i Grekland och det är också där han trummat igång med tio lopp efter comebacken nu i slutet av mars.

– Men tyvärr inga segrar. En tre-fyra andraplatser har det blivit, det är allt. Nu hoppas jag på Sverige i stället. Jag rider lopp både på Jägersro på onsdag (V4) där jag har riktigt bra chanser och på Täby under söndagen.

"En del blir skadade"

En massör i Norge har hjälpt Fredrik Johansson att komma tillbaka. Han återkommer gång på gång till hur bra han mår.

– Jag har inte mått så här bra på fem-sex år. Nu har jag ingen värk. Jag har fått mycket bra behandling av en norsk massör som hjälpt mig att fixa kroppen och rättat till min nacke. Jag var alldeles sned hela jag efter Turkiet och det tryckte väl på nerver det där.

Har han då någon gång funderat på att lägga av efter någon av sina olyckor. Svaret blir att självklart har han haft sina stunder av tvivel.

– Men eftersom jag vetat vad jag kan om jag är frisk så har jag fortsatt. Att rida och vinna är det bästa jag vet. Otursförföljd? Ja, vad ska jag säga. Sådan är idrotten. En del blir skadade och andra blir aldrig skadade, så är det bara.

Mikael Wikner/Kanal 75