Jag saknade inte stjärnkuskarna

TRAV

Johan Edlunds V75-krönika

Ingen Björn Goop, Erik Adielsson eller Örjan Kihlström på plats.

När de stora är borta så dansar de små på borden.

Låt vara att det var en av de sämsta V75-omgångarna hittills i år men när ingen av landets tre bästa kuskar, Björn Goop, Erik Adielsson eller Örjan Kihlström var på plats i Skellefteå fick andra chans att kliva fram i rampljuset.

Sverige har en stark spets på kusk och tränarsidan men det är bredden som gör mig mest glad och imponerad.

Jag gillar när mindre kända kuskar och tränare lyckas vinna på V75.

I går fick namn som Olle Carlsson, Micael Melander, Patrik Nygren och Petter Lundberg besöka vinnarcirkeln. Carlsson, Melander och Lundberg gjorde det dessutom med egentränade hästar. Duktiga yrkesmän som inte alltid får den uppmärksamhet och beröm som de förtjänar.

Det finns fler runt om landet som är minst lika duktiga men som jobbar och kämpar i det tysta.

Dessutom tränas två av gårdagens vinnare av amatörer, Mattias Berglund(Chakir) och Gabriella Laestander (Face the Evil).I går saknade jag inte Erik Adielsson, Björn Goop eller Örjan Kihlström.

Gårdagens prestation

Den ende från toppskiktet av kuskar som vann i går var Torbjörn Jansson. Hans insats första 300 meterna bakom Face the Evil var en av gårdagens bästa prestationer.

Trots att hästen var mycket nära galopp i inledningen så lyckades Jansson, utan synbar inverkan, få honom att trava och dessutom hålla ledningen.

Det är inte många av landets elitkuskar som på samma sätt kan hålla en häst i trav som Torbjörn Jansson.

Snyggt kört, Johnny!

Det är inte lätt att som lärling få chansen att köra en världsstjärna som jättefavorit på V75. Trots att det blivit många fler andra- och tredjeplastser än vinster i år, visade Johnny B Karlsson upp ett lugn och taktisk känsla bakom Jocose, som lovar mer. Hur många hade inte avancerat i tredje spår genom den första svängen för att satsa mot täten? Många, men inte Johnny B. Han tog det lugnt och gled fram till dödens när tempot bedarrade efter 800 meter. Den manövern var starkt bidragande till att Jocose vann i går, med ett offensivare upplägg i början av loppet hade Jocose knappast vunnit.

Snyggt av tränaren Stefan Hultman att ge Johnny B möjligheten, alla andra, förutom Roger Walmann hade använt en catch driver i stället.

Vore kul om han fick kämpa

Järvsöfaks vann sin 42:a V75-seger under karriären och visade på nytt vilket unikum han är.

Trots att han i går galopperade i början av loppet var han lika överlägsen som han brukar vara i Sverige. För att det ska bli något som liknar spänning när han tävlar, så borde Järvsöfaks alltid tvingas starta från tillägg när han är med på V75. Jag förstår att kretsen kring hästen vill ha så behagliga lopp som möjligt för honom, men det vore skoj om han fick kämpa för fullt någon gång i alla fall.

Johan Edlund