Formeletta med travets Schumi

TRAV

Micke Nybrink om helgens V75

Världens bästa spel på hästar, alltså... i alla fall när man vinner..., fyller 13 år i morgon.

Det firas med jackpott på Jägersro.

Mina tre spikar är raka motsatsen till premieobligationer.

För 13 år sedan på Jägersro vanns det första V75-loppet någonsin av en svart hingst vid namn Copiad. Jag var på plats och minns det som om det vore i går. Erik Berglöfs dubble Elitloppsvinnare är en av mina absoluta favorithästar. Han kördes till spets och höll undan för Armbro Keepsake, Bolets Igor och Golden Sunset. Visst var det så? Jag har inte kollat i någon lista - det är fusk.

I år har jag en klar i Jubileumsloppet, V75-7. Klar och klar, förresten. Så där säger man ju bara för att det ska låta övertygande. Sen hoppas man att det stämmer. 30 års spel på trav har lärt mig att ingen häst är stenklar, förutom Järvsöfaks. Utan att det enbart handlar om att hitta de som har bra chans i förhållande till hur de är spelade.

Svart hingst igen

Vem jag tror på? Jag inte blunda för att det blir en svart hingst igen. Robert Berghs spurtfantom Cromwell (34 %) har jag fallit pladask för, han är "klar".

Cromwell har allt: startsnabbheten, speeden, styrkan, travsäkerheten, han pullar inte, han kämpar - kort sagt, han är som en fulltankad formeletta och när sedan travets egen Michael Schumacher, Bergh alltså, sitter bakom brukar det kunna bli åka av. Ja, ibland är Robert lite väl gasglad och sladdar av banan men det förlåter jag honom, har man hästkrafter under huven kan det spinna loss ibland.

Jag räknar med att Bergh antingen, eftersom spår fyra är mer eller mindre pole position, blåser till spets eller åtminstone hittar ett perfekt slagläge. Sen, när psykiskt instabile Colombian Necktie galopperat bort sig (lågt odds på det) och när halvpajasen Jean Pierre Dubois bakom Farifant glömmer gasa (har hänt), ligger banan öppen för Cromwell som puttrar in i mål ett par längder före övriga. Om sedan Bergh sprutar skumpa i vinnarcirkeln eller inte får vi se men det är nog inte helt uteslutet när det gäller honom. Fram med en magnumflaska.

Max Flukt-kopia

I V75-2 singlar jag en häst tränad av Kent Knutsson, ni vet han som har Max Flukt.<&b>

Nu är det faktiskt så att det mesta med fyra ben och svans som hamnar i hans stall verkar bli hur bra som helst och fyraårige Rivaldo Bob är inget undantag.

På åtta starter har det blivit fem segrar. De fem vinsterna har handlat om totala uppvisningar och förlusterna är enkla att förklara bort. Senast, till exempel, gick han med för lätt balans och galopperade dubbelt.

Nu åker den gamla beprövade grejerna på igen och jag tror inte de andra kan stoppa Vaggerydshästen när Knutsson hukar sig sista varvet.

Spik nummer tre är ett gränsfall. Jag inser att isen är tunn men visst borde Beijing Man (11 %) och Dan Widegren ha god chans att leda V75-6 från start till mål? Formen är grym, läget perfekt och hästen startsnabb. Senast vann han från dödens, utan att näsborrarna rörde sig efter loppet. Han lär i alla fall leda länge...

Helgens tips

Micke Nybrinks V75-system