Uppvisning av Jorma Kontio

TRAV

Ny triumf i Svensk Uppfödning

Finske sulkyartisten Jorma Kontio vann Svensk Uppfödning i fjol och upprepade triumfen på lördagen med favoriten Simb Chaplin.

Och det var en mycket övertygande seger som duon tog i årets största lopp för tvååringar i Sverige.

En halv miljon kronor var belöningen för vinnaren.

– En mycket bra häst som kan gå långt, han är en av de bästa jag kört, sade Jorma Kontio efter uppvisningen.

Simb Chaplin tränas av finske Markku Nieminen, som har ett riktigt bra stall med fyraåriga Passionate Kemp som största stjärnan. Men Simb Chaplin ser ut som en blivande kanon även om han bara är två år gammal.

Simb Chaplin fick gå ytter om ledaren sista, 1200 meterna men var ändå i särklass. Andrahandsfavoriten Stargirl galopperade bort sig i sista kurvan efter att kusken Nicolaj Andersen valt att sitta kvar i rygg på ledaren och det var inget bra beslut.

Men Simb Chaplin hade varit svårslagen ändå och segertiden 1.16,3 var bara tre tiondelar sämre än Bertuzzis (med Kontio) segertid i fjol.

– Det fanns krafter kvar i mål, han hade kunnat sänka några tiondelar om det behövts. Han vann mycket enkelt, sade Jorma Kontio efter segern i årets sista klassiska lopp i Sverige.

Överraskning

V75:s Jubileumslopp – spelet fyllde dussinet år på lördagen – slutade med en överraskning då Jägersro-hästen I'm A Photo vann tillsammans med Staffan Nilsson.

I'm A Photo ser ut att vara en ny reklamhäst för Nilsson. De vann det danska derbyt i slutet på augusti men hade ett tråkigt läge och var därför inte speciellt betrodd av spelarna. Men efter en trång situation i första kurvan hamnade I'm A Photo i tredje ytter och kunde ta ned en annan Jägersro-häst, Torvald Palema, sista biten.

– Många har trott att hästen inte går bakifrån men jag har inte varit så tvivlande. Han är startsnabb och får därför ledningen i loppen. Det här känns stort och jag hoppas att han kan fortsätta utvecklas, sade Staffan Nilsson om segern som var värd en kvarts miljon kronor.

Gulddivisonen – C.L. Müllers Memorial – blev en sällsynt odramatisk historia sedan storfavoriten Spring Ray och Björn Goop lite överraskande kunnat försvara ledningen. Sedan kunde Goop strypa tempot till närmast gå-takt och det var förstås inga problem att hålla undan för Don Giovanni. Den på förhand tänkbara utmanaren till Spring Ray, stoet Giant Diablo, blev kvar länge i kön och räckte inte till mer än en fjärdeplats.

Håkan Olofsson i Halmstad tränar hästen som tjänat över tre miljoner kronor i år och nästa mål är finalen i Gulddivisionen om två veckor.

– Det är klart att det var tacksamt att vi fick ledningen, han har lärt sig öppna allt bättre och sedan fick vi bestämma. Han kändes fin hela vägen, sade Björn Goop, som leder kuskligan i landet i stor stil.

Offensivt lopp

Lutfi Kolgjini fick inga pengar med Needles'n Pins i Jubileumsloppet, men han fick en snygg seger ändå i Bronsdivisionen med nyförvärvet Mack November, som dundrade runt fältet till seger på 1.12,3/1 640 meter autostart. Kolgjini körde ett mycket offensivt lopp men hade täckning för det.

V75-raden blev inte speciellt svårfunnen. En stor skräll blev det dock genom 36-oddsaren Bella Gigant som vann V75-5 för Kalmar-tränaren Rickard Alderborg, en seger tagen från positionen utvändigt om ledaren.

TT