Trav

”Travet är mitt liv – jag har valt bort allt annat”

Succéamatören Lina Tallberger har stora drömmar och mål för framtiden: ”Han har givit mig självförtroendet”

Av: 

Micke Korhonen

TRAV

Lina Tallberger har skördat stora framgångar ihop med auktionsfyndet Balotelli Crown.

Inom kort tar hon ut sin proffslicens och flyttar dessutom till mångmiljongården Julmyra.

– Travet är mitt liv och jag har valt bort allt annat, berättar Lina för Trav365.

Lina Tallberger är Bergsåker-amatören som fann sin drömhäst på auktion – och självförtroendet med det. Hon går sedan en tid tillbaka proffstränarkursen på Wången och tar vid årsskiftet sitt pick och pack för en flytt söderut. Nästa anhalt: Julmyra Horse Center. Supergården som är till salu för 70 miljoner och där bland annat Reijo Liljendahl och Katja Melkko håller till.

När Trav365 når henne på telefon har hon precis avslutat en lång och slitsam dag bakom skolbänken. Till råge på allt brottas hon med en förkylning.

Lyckades du hålla dig vaken hela skoldagen?

– Man är inte van att sitta ner och lyssna. Jag känner mig tröttare nu än efter en vanlig arbetsdag. Vi pratar inte så mycket om trav utan mest företagande och ledarskap. Dagen börjar klockan 8:30 och slutar 16:30. Det blir fem dagar den här veckan och så ytterligare lika många i december. Den förberedande kursen var på sex månader på distans, säger Lina till Trav365.

Sambon är lika taggad som Lina

Det tuffaste med att studera på Wången är att tvingas lämna familj och sina fyrbenta vänner, men tack vare bra personal känner sig Lina trygg med just detta. Även om hon längtar hem.

Och hur spänd är sambon Fredrik inför den stundande flytten?

– Han är som alla andra i min omgivning. Väldigt taggad! Det var liksom ingen tvekan.

Fredrik, som tidigare arbetade en hel del inom transportbranschen, hjälper sedan en tid tillbaka i stallet på heltid. Vilket också var en viktig faktor när Lina tog beslutet att satsa på en proffskarriär, samt sadla om på annan ort.

Tycker han inte att det är roligare att köra lastbil än att träna häst?

– (skratt) Det tror jag inte att han tycker.

Myrsjö gård hjälper gladeligen till med flytten och det var också därifrån Tallberger fick sitt första kallblod. Sambon slipper således vara ensam packåsna och kan spara på ryggen.

”Hela stallet blev deprimerat”

Varför blev det just Julmyra?

– Jag vet inte riktigt, det där gick nämligen väldigt fort. Man har tittat på gården några gånger och tänkt på hur fint de har det. För en månad sedan tänkte jag inte flytta och har väl inte hunnit landa.

Betyder detta att du kommer att börja dominera på Solvalla med omnejd nästa år?

– Man kan ju alltid hoppas! Det gäller att ha höga mål. Närheten till de större banorna hade ganska stor betydelse i beslutet att flytta. När jag kollar på propositionen känns det som om mina hästar oftast har fler passande lopp där nere.

Den kanske största anledningen till flytten hänger ihop med att Lina inte varit helt nöjd med hur hästarna presterat den senaste tiden. Dessutom råkade man ut för vad som troligen var en leverans av dåligt hö, något som märkts i resultatlistorna.

– Det var dåliga värden på mitt hö och hela stallet blev deprimerat. Jag vet inte. Då kände jag: ”Nu gör vi något annat. Nu flyttar vi.” Lite så. Blotta tanken gav oss en kick.

”Fantastiska träningsmöjligheter”

Kommer du ändå att sakna Sundsvall?

– Nja, jag tror inte det, ha ha. Hela min familj ska flytta med oss ner till gården och dessutom har jag redan min syster och hennes dotter där. Jag har inget som håller mig kvar i Sundsvall annat än att jag är född där. Det ska bli kul att flytta. På Julmyra finns det fantastiska träningsmöjligheter och det är väldigt enkelt att individanpassa träningen till alla hästar. Här i Sundsvall har jag varit lite mer begränsad.

Något hon är extra stolt över är att samtliga sju av hennes hästägare valt att stanna hos henne, den långa flytten till trots.

– Jag var jätteglad och det var något som oroade mig. Det är ju ändå en bit åt andra hållet, men det var ingen tvekan hos någon. Jag tror inte att det finns så många nordisar på Julmyra men jag har några!

”Han har givit mig självförtroendet”

Vi kan inte skriva en artikel om Lina utan att ta upp en viss åttaårig valack som en gång i tiden gick osåld på Kriterieauktionen. Han heter Balotelli Crown och har spelat en ack så viktig roll i amatörens liv.

– Han betyder nog det allra mesta. Han har givit mig självförtroendet och visat att vi kan båda två. Dessförinnan fick man jobba lite med självkänslan, så är det, men han har varit med i jättestora lopp för mig.

Men där och då, i Stockholm, för många år sedan hade hon ingen aning vad som skulle vänta. Faktum är att hon, trots att pappa ringt och bett henne kolla in Balotelli, inte var på plats när han ropades ut. Av en ren slump sprang hon dock på uppfödaren senare samma dag.

– Jag var tvungen att sälja min ridhäst för att ens ha råd med den lilla pengen. Vi har kommit väldigt lång väg, han och jag, och han var så söt. När uppfödaren frågade om jag ville köpa honom för 20 000 kronor kunde jag inte tacka nej. Det beslutet var superviktigt och ”meant to be”.

”Bortskämd och nöjd med livet”

Alla sagor har dock sitt slut. Är du förberedd på dagen då Balotelli går i pension?

– Det tänker jag på varje gång. ”Undrar när det tar slut, hoppas det inte är i dag.” Han är ändå åtta år och har gjort över 90 starter, men är extremt bortskämd och nöjd med livet. Vi strök honom för någon vecka sedan men det berodde på att jag samma dag fick veta att vårt hö var åt helvete.

Lina beskriver dennes andraplats under årets Elitloppshelg som livets höjdpunkt hittills, åtminstone inom travet, och drömmer om att vinna V75 på nytt. Senast var med Global Perfection 2014. Hon beskriver sig själv som ansvarstagande, seriös och positiv. Och så rolig. Den forna ridtjejen har aldrig haft några som helst tankar på att arbeta med annat än just trav. Efter årsskiftet kommer hon att erbjuda sina kunder 22 boxar och lösdrift.

Vad kan en ny hästägare förvänta sig om man placerar sin häst hos dig?

– Alla hästar är lika mycket värda hos mig och jag är bra på att individanpassa träningen. Man kan lita på att jag gör allt jag kan. Travet är mitt liv och jag har valt bort allt annat, avslutar Lina.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

V75