”Drömmen är att få se mina barn växa upp”

Jan Lyng och hans Moni Viking har båda rest sig på nio – till helgen ska duon försöka infria favoritskapet: ”Det kritiska momentet är...”

Uppdaterad 2022-04-30 | Publicerad 2022-04-29

Jan Lyng om Moni Viking inför V75 på Örebro.

Amatören Jan Lyng selar på lördag ut sin reklamhäst Moni Viking på V75.

Under 2009 blev tränaren svårt sparkad och var nära döden, men besegrade till slut de dåliga oddsen.

– Jag har försökt leva mitt liv till max sedan dess och drömmen är att få se mina barn växa upp, berättar Jan för Trav365.

Jan Lyng är den norske superamatören som med små medel plockat fram topphästen Moni Viking. Nioåringen gör under lördagen årets andra start efter gaffelbandsskada och tränaren räknar med en framskjuten placering.

– Jag körde ett banjobb med honom för två, tre dagar sedan och det var ett väldigt bra intryck. Hästen är i fint skick och jag tror på bra chans, säger Jan till Trav365.

Skor runt om den gången, barfota nu. Tränaren själv tycker dock att den balansändringen inte har någon jättestor effekt, utan det viktigaste är dagsformen.

”Jag är lite mörbultad”

Moni Viking har hunnit bli nio år gammal och drog under fjolåret på sig sitt livs tredje gaffelbandsskada. Det har under årens lopp även blivit skador på ett hovben och griffelband. Den ärrade kämpen har dock alltid rest sig på nio, precis som sin tränare.

När Trav365 fick sig ett längre samtal med gentlemannen inför Elitloppet i fjol tog han bland annat upp en svår olycka som nästan kostade honom livet:

– 2009 blev jag svårt sparkad av en unghäst. Skallen sprack över ögat på vänster sida och en benflisa slogs in i hjärnan på mig. Jag svävade mellan liv och död och mina läkare sa att 99 av 100 som råkar ut för något liknande inte överlever. Halva mitt ansikte är uppbyggt av titan och jag kan dö om något liknande inträffar. Dessutom saknas mina tårkanaler, berättade han då.

Hur ofta händer det att du tänker tillbaka till den där dagen?

– Jag var med om olycka härom veckan i samband med en provstart på Nossums Travpark. Jag gick i backen och då får man sig en påminnelse om vilka krafter som är inblandade.

Sulkyn drabbades av ett materialfel och Lyng tappade kontrollen över sin häst Moni Wood. Denne skenade då iväg, rammade bommen in mot stallbacken och sprang på en funktionär.

– Jag är lite mörbultad men tycker mycket mer synd om mannen. Han ligger fortfarande kvar på sjukhuset med en allvarlig skada. Sånt känns förfärligt tråkigt för mig.

Drömmen gick i uppfyllelse

Jan har varit med om sin beskärda del av olyckor genom åren och förstår mycket väl att denna bransch är allt annat än riskfri. Han är dock väldigt tacksam över att tidigare ha besegrat oddsen, som verkligen inte var i hans favör.

– Jag tog hem högsta vinsten och har försökt leva mitt liv till max ända sedan dess.

Finns det något du ändå skulle vilja hinna med innan livet en dag är över?

– Att få se mina egna barn växa upp, det är min dröm. Och så att vinna både Elitloppet och Prix d'Amerique.

Bondpojken växte upp omgiven av djur och det var tack vare far sin som travhästar kom in i bilden. Efter inledande framgångar med Moni Pine, som sprang in runt miljonen, kom Jans liv att förändras för alltid den dagen då Moni Vikings mor Jeunesse Doree dök upp på en internetauktion. Lyng tvekade inte en sekund och köpte henne osedd. Hennes andra föl blev en viss åttafaldig miljonär...

I fjol gick en dröm i uppfyllelse för Jan. Hans reklamhäst blev inbjuden till Elitloppet och det slutade till sist med en femteplats i finalen.

– Det var ett äventyr för mig och det största vi norrmän kan få uppleva inom travsporten, tillsammans med Oslo Grand Prix. Att få representera Norge i Elitloppet är något man bara kunde drömma om tidigare. Trots femteplatsen var jag givetvis helt nöjd med min häst.

Barnen går i pappas fotspår

Hans intresse för hästar delas av barnen och två av dem rider mer än gärna på sina ponnys. Några Elitloppsfarter är dock inte att tala om – ännu.

– Det är väldigt trevligt att ha barn som också älskar sina djur. Deras hästar håller dock inte Moni Viking-klass, långt ifrån.

De är dock hästens största fans och satt i fjol klistrade vid tv:n då pappas kanon tog sig an världseliten på Solvalla. Reaktionerna efter femteplatsen var dock varierade i soffan.

– De var nöjda att han tävlade men vill samtidigt att Moni Viking ska vinna varje gång, säger Jan och skrattar. Det är svårt att förklara för yngre barn att en femteplats är bra.

I år blir det troligtvis inget Elitlopp utan det primära målet är, just nu ska tilläggas, att försöka återupprepa vinsten i Harpers Hanovers lopp från 2020 då Moni Viking travade nytt världsrekord.

Tränaren blickar även mot Oslo Grand Prix, det största travloppet för äldre hästar på norsk mark och ett hans ögonsten ännu aldrig segrat i. Men först väntar en tur till Örebro där han ska försöka infria favoritskapet i V75-7. Moni Viking slutade ”bara” trea i årsdebuten, i ett enklare stayerlopp på Klosterskogen.

– Jag var dock väldigt, väldigt nöjd med honom i comebacken. Dessutom var Björn Goop också det. Det kritiska momentet är dock andra eller tredje starten efter en sådan svår skada. Då kan hästen få flashbacks. Vi har dock kört mycket mängdträning med honom under uppehållet och därför tror jag att det kommer att gå bra.

”Han har givit mig så mycket”

Lyng vet inte med säkerhet exakt när hästen slog upp sin gaffelbandsskada men misstänker att den uppkom i samband med fjolårets sista start, den på Jarlsberg.

Tänkte du någon gång i samband med det att sagan kunde vara slut?

– Nej, egentligen inte. Vi har så mycket erfarenhet av hur man behandlar gaffelband. Det var dock synd att han fick en reaktion inför Prix d'Amerique och missade det loppet. Det såg jäkligt bra dessförinnan.

Han har hunnit bli nio år och är din stora reklamhäst. Hur jobbigt kommer det att kännas för dig den dagen han går i pension?

– Han har givit mig så mycket under åren och allt det vi får uppleva från och med nu är en bonus. Hur hans framtida pensionärsliv kommer att se ut vet jag inte ännu. Det beror lite på hur han fungerar i aveln. Han har betäckt sina första ston här på min gård och de väntas föla någon gång nästa år.

Lyng har medvetet valt att fokusera på tävlingsbiten för sin häst så här långt. Men visst finns det drömmar om att Moni Viking ska få tillbringa ålderdomen på ett stuteri någonstans, samtidigt som miljonerna rullar in.

– Jag tror att han kommer att sakna att tävla men för egen del kommer det att dyka nya starthästar. Just för dagen har jag sju till antalet. En sådan som Moni får man visserligen bara in en gång i livet men jag har en treåring efter Nuncio som ser väldigt bra ut, avslutar Jan.