”Han var min bästa vän – har varit jättejobbigt”

Björn Goop i stor intervju om: • Storsegrarna • Sorgen efter pappa Olle • Massiva stödet från trav-Sverige

Björn Goop vann Åby Stora Pris i lördags och Jubileumspokalen i onsdags på nytt världsrekord med San Moteur.

Samtidigt har stjärnkusken gått igen ett tufft år med pappa Olle Goops bortgång i april.

– Han var min bästa vän, det är klart att det varit jättejobbigt, säger Björn Goop i en stor intervju med Trav365.Under lördagen skrällvann Björn Goop Åby Stora Pris med Moni Viking.

Efter segern rann känslorna över för Goop.

Den 20 april i år gick hans pappa, travikonen Olle Goop bort, 78 år gammal.

I samband med lördagens seger skulle Olle Goop ha fyllt 79 år.

– I dag är det pappas födelsedag. Det känns som ett tecken uppifrån, det är jäkligt mycket känslor, sa han i tv-intervjun.

”Vi är starka tillsammans”

Under onsdagskvällen slog Björn Goop och familjehästen San Moteur nytt världsrekord på tusenmetersbana, 1.09,7, när duon vann Jubileumspokalen.

– Det har varit en kul vecka. Vi har haft ett fantastiskt år och även ett jobbigt år. Vi miste vår kung, vd, president och regeringschef. Det har varit och är jättejobbigt. Vi har det bra nu och sörjer och har sörjt gemensamt i familjen. Vi är starka tillsammans, säger Björn Goop och fortsätter:

– Det har varit väldigt mycket känslor och ett tufft år. Båda de här Grupp 1-segrarna betyder jättemycket för oss.

I den sista kurvan under onsdagens lopp bet San Moteur ifrån och vann överlägset.

– Det kändes bra på den bortre långsidan men det är för tidigt att säga att man ska vinna då. I sista sväng förstod jag att det skulle bära långt men det ska i hamn också. Det är en häftig känsla oavsett vilken klass man tävlar i, när en häst växlar tempo så mycket bättre än alla andra hästar i loppet.

Björn Goop efter segern med San Moteur i Jubileumspokalen.
Björn Goop efter segern med San Moteur i Jubileumspokalen.
San Moteur vann på nya världsrekordet 1.09,7.
San Moteur vann på nya världsrekordet 1.09,7.

”Är väldigt lugn och tålmodig”

Uppfödare till San Moteur är Björn Goops morbror, Håkan Arvidsson. Björn Goop hyllar hans arbete med hästen.

– Han gör ett jättebra jobb. Han är väldigt lugn och tålmodig, och har väntat ut honom. Hästen var väldigt bra som treåring och var nära att vinna Kriteriet. Som fyraåring blev det en del pengar men Håkan var tålmodig, han förivrade sig inte. Det är väldigt lätt gjort att vilja för mycket. Det är en stor del av framgången att vara tålmodig och ha harmoni och att vänta om mer tid behövs.

I en intervju med Trav365 under torsdagen berättade Håkan Arvidsson att planen är EM för femåringar på Vincennes den 15 oktober. Det stora målet är Prix d’Amérique. Björn Goop är lite mer försiktig.

– Tråkigt nog, men vi tar en start i sänder. Först och främst ska han åka ner och tävla på Vincennes, vi är lite försiktiga, då vi vill ha hästen länge och stå med bägge fötterna på jorden, säger han fortsätter:

– Det är ett lopp som ligger bra till hands. Han har varit nere en vinter och tränat i Frankrike i början av sin karriär. Han är van att vara där nere och har gjort resan tur och retur, men inte tävlat. Det kommer bli bra att testa litegrann, men som sagt, vi tar en sak i sänder.

Vad har du mötts av för reaktioner efter segern?

– Det är jättemånga som har hört av sig. Det är jättekul, och jag blir väldigt berörd när ens arbete berör så många och tycker om arbetet som vi gör. Att vårt brinnande intresse delas av så många andra betyder jättemycket. I travet är man utsatt och kan bli väldigt ensam när det går emot. Men det är otroligt kul att man har så många vänner i både med- och motgång.

”Vi hade väldigt starka band”

Sorgen efter pappa Olle Goop finns hela tiden närvarande och det är med stor värme Björn Goop ser tillbaka på deras nära relation.

– Han var en stor stöttepelare för mig och vi hade väldigt starka band. De sista tio åren hade vi en fantastisk relation och vi umgicks och pratade hela tiden, konstigt nog väldigt lite om trav. Han var min bästa vän, så det är klart det blir tufft, jag har gråtit mycket och gråter nu. Vi hade en jättenära relation de sista åren, vi gjorde mer saker tillsammans, vi kunde jaga ihop exempelvis. Det var väldigt fint.

Hur har tiden efter varit för dig på det personliga planet?

– Någonstans mår man bra av att jobba, att komma igång igen. Pappa berörde så många människor, det har varit jättetufft. Men det har varit så otroligt många fina människor som stöttat oss. Jag är väldigt stolt över det. De har hjälpt både mig och mamma att hitta motivationen. Man tappar gnistan lite när sådant här händer.

Hur har det varit rent yrkesmässigt?

– Pappa trappade ner de sista 15 åren och de sista tio åren var han inte aktiv alls. Jag har drivit allt själv, så på det viset har det inte påverkat i stallet. Men vi mister vår kung liksom som alltid var den som var positiv, höll låda och alltid var närvarande.

Olle Goop gick bort den 20 april. Han blev 78 år.
Olle Goop gick bort den 20 april. Han blev 78 år.
Björn och Olle Goop firar segern i Prix d’Amérique med Face Time Bourbon 2020.
Björn och Olle Goop firar segern i Prix d’Amérique med Face Time Bourbon 2020.

”Det starka stödet har chockat mig”

Hur har du upplevt det stöd du och familjen fått från trav-Sverige?

– Jättestort, det har varit fantastiskt fint. Travfamiljen har varit fantastisk. Det starka stödet vi har fått har chockat mig. Det är så många människor som har brytt sig. Det har varit väldigt motiverande.

Hur har du hittat kraften och drivet att fortsätta på den höga nivån?

– Min pappa var sån att man skulle jobba på, ge aldrig upp, kämpa, var positiv, vänd blad och vänd den andra kinden till. Det var hans motto. När man jobbar stålsätter man sig litegrann och på tävlingsbanan är man inne i sin bubbla, det har varit befriande att man kan vara det.

– Förut var det jag, mamma och pappa. Nu är det jag och mamma, och stallet som är en stor familj med all personal och fantastiska ägare. Saknaden är jättestor men vi hittar motivationen, vi är en stark liten familj.

Förändras man när en sådan sak inträffar?

– Ja, det tror jag. Tidigare var jag extrem vad det gäller det mesta både på och utanför banan. Jag tror man blir lite ödmjukare med åldern, mer rutinerad att kunna stänga av och mer ödmjuk mot sin omgivning. Jag tror det är viktigt för alla att få livskvalité i allt man gör.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!