Stig H tillbaka – kör travlopp i Halmstad

Ställs bland annat mot Lennart Forsgren

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: TR Bild
Stig H Johansson kör travlopp i Halmstad – när banan firar 50 år

Halmstadtravet firar 50 år.

Då gör Stig H Johansson, 73, comeback i sulkyn.

– Min kuskkarriär är avslutad för länge sedan, säger Stig H Johansson.

Måndag den 15 juli är det jubileumsdag på Halmstadtravet – det är nästan på dagen exakt 50 år sedan det allra första travloppet kördes på banan.

Förutom att Halmstadtravet slår på stort med konsert efter tävlingarna med Jill Johnson, Augustifamiljen och Ebbott gör också Stig H Johansson, 73, comeback i sulkyn.

Stig H Johansson kommer bland annat att ställas mot Lennart Forsgren – och högst troligtvis också Kari Lähdekorpi och Fredrik C Widman.

”Inga stora rubriker”

Stig H Johansson lade sin kuskkarriär på hyllan 2005, och när han gjorde det så hade han vunnit nästan allt som går att vinna som travkusk – och totalt hade han tagit 6 221 segrar som kusk. Johansson vann under karriären bland annat Prix d´Amérique, Elitloppet och Nat Ray Trot på Meadowlands i USA på världsrekord. De senaste åren har Stig H en gång per år deltagit i Ahlsell Legends på Solvalla – där han bland annat vunnit tre av dessa.

– Det är väl ingen comeback på det viset, och man behöver inte göra några stora rubriker av det. Min kuskkarriär är avslutad för många år sedan, säger Stig H Johansson.

Men den 15 juli på Halmstadtravet så svingar sig Stig H Johansson upp i sulkyn igen – för att köra travlopp.

– De ska köra ett riktigt travlopp, och det kan nog till och med bli ett V5-lopp. Det kommer gå över medeldistans och ha 50 000 kronor i förstapris, berättar Halmstadstravets sportchef Jan-Olof Molin.

”Betytt mycket för Halmstadtravet”

– Jag har lovat att komma till Halmstad och köra, och tycker de att det är kul att jag kommer så ställer jag upp på det, säger Stig H.

Känns det lite speciellt att köra travlopp igen?

– Jag kör häst varje dag, rätt många också, men det är ett kul jippo, säger Stig H Johansson.

Stig H Johansson kommer att ställas mot Lennart Forsgren, Forsgren slutade sin aktiva karriär som travkusk 2010 och hade då tagit 2 600 segrar.

– Det ska bli jätteroligt. Halmstadtravet firar ju 50 år och det är jätteroligt att få de här profilerna till start som betytt så mycket för Halmstadtravet. Stig H Johansson har ju aldrig haft licens här men han är den som genom tiderna har flest segrar i SprinterMästaren och 1983 satte han världsrekord med The Onion, så han har betytt mycket för banan genom de här händelserna. Forsgren känner ju de flesta till, en profil som var framgångsrik under sin karriär och i dag en populär bisittare i trav-tv, säger Jan-Olof Molin och fortsätter:
– Fredrik C Widman och Kari Lähdekorpi ska också deltaga i det här loppet, är det tänkt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Halmstad