”Hon kommer alltid ha en plats i mitt hjärta”

Skötarens hyllning till Felicity Shagwell • Flyttar till Åke Svanstedt • ”Går aldrig att ersätta”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: Privat
Jessica Hultman med Felicity Shagwell

Under onsdagen meddelade Knutsson Trotting att det fyraåriga stoet Felicity Shagwell flyttas till USA och Åke Svanstedt.

Nu berättar skötaren Jessica Hultman om kärleken – saknaden – och framtiden för hästen.

– Vi ska lämna över på ett så fint sätt som möjligt, säger 30-åringen till Trav365.

André Eklundhs miljonsto Felicity Shagwell kommer inom kort att resa över Atlanten och påbörja en ny sejour i Åke Svantedts regi.

Skötaren Jessica Hultman, 30, har funnits vid hästens sida under en lång tid. Avskedet väcker starka känslor.

”Känslosamt avsked”

– Visst är jag ledsen över att behöva skiljas från henne. Det är en mycket speciell individ som har betytt så otroligt mycket för mig personligen men även till hela stallet. Hon har en mycket egen personlighet, berättar Jessica och fortätter beskriva sin ögonsten:

– Om man ibland är ledsen eller har en sämre dag blir man alltid glad då hon har den effekten på folk. Jag har kört, tränat och varit med från början med hästen så självklart kommer det att bli ett känslosamt avsked. Hon kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.

”Inga hard feelings”

Anledningen till flytten sägs vara de begränsade möjligheterna för äldre ston i Sverige, men även att den amerikanska tävlingsformen skulle passa det fyraåriga stoet väl.

Trots att skötaren är ledsen över flytten så tycker hon det ska bli spännande att se vad ”Felicity” kan uträtta hos Åke.

– Ägarna (Knutsson Trotting) ska ha stor respekt för att de meddelat oss i god tid och förklarat hur de ser på saken. Jag vill poängtera att det inte finns några ”hard feelings” gentemot dom. Jag håller med om att de snabba banorna och att köra hårt från start till mål över kort distans borde fungera bra.

Åke Svanstedt är en mycket duktig tränare som verkligen vet vad han håller på med. Jag önskar honom stort lycka till och kommer följa både honom och hästen så gott jag kan härifrån Sverige. Vi ska nu lämna över på ett så fint sätt som möjligt. Vi är stolta över vår tid med hästen.

”Haft en del otur”

Felicity Shagwell har trots sin korta karriär hunnit med en del skador. Hultman berättar om tiden med hästen.

– Hon har faktiskt trots sina fina insatser haft en hel del otur. Dels har det varit problem med lungorna, men framförallt minns vi den uteblivna starten i Oaks-finalen – då hon hade en spricka i kotan.

– Även i loppen har det inte alltid blivit till hennes fördel utan med lite mer tur så hade hon haft ännu bättre resultat. Vi har många fina hästar i stallet men just ”Felicity” kommer aldrig kunna ersättas.

Kan vara sista starten på söndag

Innan resan till Åke Svanstedt ska Felicity Shagwell göra ett försök att nå Breeders-finalen.

Skulle inte fyraåringen vara bland de fyra främsta så blir det hennes sista start innan avfärden till USA.

– Det är lätt att glömma att hon faktiskt inte är klar hos oss ännu. Självklart hoppas jag att hon kvalificerar sig för finalen och att söndagens start inte är den sista för oss, säger hon och berättar vidare om helgens uppgift:

– Skulle det ändå bli så att hon inte kvalificerar sig för finalen, så blir det naturligtvis väldigt känslosamt. Jag har svårt att hålla tårarna borta redan nu när jag pratar med dig.

”Vill undvika dödens”

Loppet på söndag går på nationalbanan Solvalla. I lopp 3 (V4–2) innan V75-spelet drar igång ska Felicity Shagwell starta i sitt försök.

Racet går över distansen 2 140 meter med autostart och hon startar från bricka fyra bakom bilen.

– Jag är nöjd med hästen och tycker hon är en av de som ska blanda sig i striden om de framskjutna placeringarna. Utgångsläget är bra men tyvärr har Zeta Wise As dragit innerspåret. Hon blir svår att ta sig förbi men vår häst borde få en bra resa och går utmärkt bakifrån.

– Det kanske inte syntes men hon pullade bort mycket krafter senast. Hon håller sin form och målsättningen är absolut att ta sig vidare. Vi vill till varje pris undvika dödens. Hon är som alla vet startsnabb men det blir ändå tufft att nå ledningen.

Ändrar ni någonting på henne?

– Hon kommer gå barfota runt om vilket jag tycker är ett litet plus. Hon har visserligen gjort bra lopp med skor men jag tror ändå skorycket lyfter henne en aning.

Felicity Shagwell har på sina 20 starter vunnit sex lopp och tjänat strax över en miljon kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE