Reaktionerna: ”Hoppas vi slipper se honom”

Svenska travtränarna efter domen mot Gocciadoro

Av: Daniel Söderbäck, Erik Pettersson, Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter lördagens skandalbilder på V75 straffas Alessandro Gocciadoro hårt av Svensk Travsport (ST).

Han får bland annat sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud.

– ST har markerat, det är strongt av dem, säger tränaren Ulf Stenströmer.

Det var under lördagen som V75-hästen Zarina Bi fick motta två piskrapp på uppvärmningen av en anställd i Alessandro Gocciadoros stall.

Bilderna väckte avsky från trav-Sverige.

Under tisdagskvällen kom domen från Svensk Travsport mot Alessandro Gocciadoro och den anställde.

Körförbud i ett halvår

Gocciadoro får sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud. Utöver detta har Svensk Travsport beslutat att återkalla godkännandet för den svenska filial som Alessandro Gocciadoro bedrivit i år från den 24 april.

Den anställde som genomförde den alldeles för hårda och yviga drivningen döms för brott mot §38 i tävlingsreglementet, olämpligt uppträdande. Han tilldelas 18 månaders körförbud samt beträdandeförbud (vilket gäller på svenska banor) under lika lång tid. Utöver det tilldelas han 20 000 kronor i böter av Svensk Travsport.

”Ska ha ett kännbart straff”

Den svenske tränaren Ulf Stenströmer, som i lördags konfronterade den anställde på stallbacken, tycker domen är bra.

– Det känns faktiskt helt okej, ST har markerat att vi inte vill ha sådant beteende i vår travsport. Det har varit så mycket runt omkring Gocciadoro tidigare, och inte bara det som hände den stackars hästen i lördags. Jag tycker det är strongt av ST. Det kommer bli kännbart för honom, det känns som han fått en ordentlig minnesbena av det här, säger Stenströmer till Trav365 och fortsätter:

– Straffet är det bästa som kunde hända svensk travsport, för det sista som svensk travsport behöver är en tränare med så mycket negativ historia bakom sig. Jag står bakom ST:s dom till hundra procent och hoppas vi slipper se honom köra mer lopp här.

Vad säger du om straffet till den anställde?

– Han ska ha ett kännbart straff, men jag vet inte hans historik. Han ansåg ju själv att han hade gjort fel i lördags när jag konfronterade honom direkt efteråt men han försökte försvara sig också, då blev jag ännu mer förbannad. Men han var väldigt ångerfull och vi lär nog aldrig mer se honom göra något liknande.

Ulf Stenströmer
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD / TR MEDIA / MVA Foto
Ulf Stenströmer

”Övergrepp mot hästarna”

Under tisdagen skrev Travhästägarnas förbund, via ordföranden Mikael Melefors följande på sin hemsida:

”Vi vill inte se sådana scener som utspelade sig på Örebro i lördags varken på tävlingsbanan eller någon annanstans. På det sättet ska inte våra travhästar behandlas. Det är övergrepp mot hästarna som inte kan accepteras och ett brott mot sportens eget tävlingsreglemente”.

Travtränarnas riksförbund var inne på samma linje i ett öppet brev.

”Mitt råd till förbundet Svensk Travsport: Adjö Gocciadoro, du är inte välkommen på svenska travbanor”, skrev ordförande Jan Halberg.

Sportbladet söker Alessandro Gocciadoro för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN