Svenska ikonhästen är död – blev 30 år

Sprang in över 25 miljoner kronor

För en vecka sedan firade superstjärnan Zoogin sin 30-årsdag.

Nu är svenske ikonhästen död.

– Det är klart att man känner sig tagen, säger Håkan Andersson, som köpte Zoogin som tvååring.

”Hästen som lärde mig det mesta”, skriver Åke Svanstedt på Twitter.

En av de mest framgångsrika svenska travhästen genom tiderna är död. Så sent som den 3 juni firade Zoogin sin 30-årsdag i Ryssland, men nu har han lämnat jordelivet, något som Börje Holmlund först rapporterade i Facebook-gruppen ”Gamla bilder från Bergsåker”.

Under sin aktiva tävlingskarriär tog Zoogin 51 segrar på 96 starter och sprang in 25,3 miljoner kronor.

Zoogin vann flera stora lopp och blev under 1990-talet folkkär och på grund av sin kompakta och kraftfulla stil kallades han ofta för ”köttbullen”.

”Visste att han var bäst”

Zoogin föddes upp av Lennart och Lars Göran Olsson, men köptes av Håkan Andersson som tvååring. Zoogin tränades sedermera på Bergsåker av stjärntränaren Åke Svanstedt.

– Jag mottog beskedet från Börje Holmlund i Sundsvall. Det känns väldigt konstigt eftersom Zoogin bara för några dagar sedan fyllde 30 år och jag då tack vare Holmlund fick se en videofilm på hästen. Hästen såg väldigt fin ut och jag tänkte att han säkert blir 40 år. Men nu är det plötsligt slut, säger Håkan Andersson till facktidningen Travronden.

Zoogin tog klivet in i världseliten som femåring, den tävlingssäsongen slutade han bland annat tvåa i Elitloppet bakom Copiad, och segrade i Jämtlands Stora Pris, Åby Stora Pris och Jubileumspokalen. Samma vinter siktades Zoogin mot Prix d´Amérique i Frankrike, men fick strykas ett par dagar före loppet på grund av skada.

– Han var som de flesta andra undantagshästar, ägde stallet och visste att han var bäst, säger Håkan Andersson till Travronden.

Zoogin sprang den 3 juli 1999 sin sista start, det var ett Gulddivisionslopp i Gävle där han slutade fyra. Zoogin har efter avslutad tävlingskarriär avverkat som avelshingst och återfanns sedan 2013 i Ryssland. Enligt Börje Holmlund tvingades Zoogin avlivas efter att han fått problem med magen i början på den här veckan.

Stall Åke Svanstedt skickar sina tankar via Twitter.

”30 år. Hästen som lärde mig det mesta! Fantastisk individ och minnen för livet. Tack för allt ZOOGIN”, skriver Åke Svanstedt.

30 år🌟 Hästen som lärde mig det mesta! Fantastisk individ och minnen för livet ❤️ Tack för allt ZOOGIN 🌟 https://t.co/WJFp0cJ0gf
Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!