Daniel Redén: En mardröm utan slut

Elitloppsvinnaren Propulsion riskerar att bli av med sin Elitloppsseger och en hel karriär efter att det uppdagats att han nervsnittats i USA 2015.

Nu berättar tränaren Daniel Redén om mardrömsbeskedet på sin egen hemsida.

”En vecka som började som en av de allra bästa i mitt liv förvandlades i tisdags till en mardröm som inte verkar ha något slut”, skriver han.

I söndags kröntes Propulsion och Daniel Réden som vinnare av Elitloppet i femte försöket. Känslorna svallade hos en överlycklig Daniel Redén – men bara två dagar senare vändes tränaren och stallets dröm till mardröm när det uppdagades att stjärnhästen nervsnittats under sin tid i USA.

Ett besked som gör att Propulsion sannolikt tävlat under otillåtna former under hela sin tid i Sverige (sedan 2015 red anm.) då ingreppet – som syftar till att ta ner hästens känsel – är helt förbjudet för tävlingshästar i Sverige och resten av Europa.

Nu berättar Daniel Redén för första gången om känslorna och tiden sedan dess i ett långt inlägg på Stall Zets hemsida. Han berättar att han anlitat en advokat, sjösatt en egen utredning och att stallet kommer att bidra med all information som Svensk Travsport kräver i sin utredning.

Propulsion och Daniel Redén firar segern i Elitloppet i söndags.
Propulsion och Daniel Redén firar segern i Elitloppet i söndags.

”Inga problem när han kom till Sverige”

Réden ger sedan en bakgrund hur det gick till när Propulsion köptes på auktion 2015. Där och då fanns inga uppgifter om att hästen skulle nervsnittats. Då säger Daniel Redén att köpet aldrig hade blivit aktuellt och att om man upptäckt det när Propulsion landat i Sverige så hade man skickat tillbaka hästen och krävt pengarna tillbaka.

”Enligt uppgift påstås det att Proppen ska ha nervsnittats i april 2015, men det blev inte USTA varse om förrän 18 augusti samma år, drygt två veckor efter att vi köpte honom på auktionen och efter att hästen redan landat i Europa. Däremot var det i tid för att de skulle hinna skriva det i exportcertifikatet”, skriver Réden som menar att det inte hör till vanligheterna att han ens blir inblandad i pappersarbetet vid hästköp från USA.

”När en häst exporteras så är det förbunden i de olika länderna som sköter pappersarbetet. Vi har importerat väldigt många hästar genom åren och det är ofta som vi inte ens får en kopia på exportcertifikatet som skickas till Svensk Travsport.
Hur som helst verkar det inte ha varit några problem när hästen registrerades i Sverige. Det var klart på några veckor och det färdiga passet kom i november 2015.

Min veterinär gick noggrant igenom Propulsion det första han gjorde och det enda som hittades var vanliga veterinära anmärkningar. Efter det dröjde det länge innan hästen uppsökte veterinär nästa gång.”

Daniel Redén.
Daniel Redén.

”Hörde om det för ett år sedan”

Daniel Réden berättar att det inte var första gången han hörde uppgiften när bomben briserade i tisdags.

”För ganska precis ett år sedan fick jag höra talas om det vi nu är i för första gången. Jag kom ihåg att jag skrattade när en representant för Svensk Travsport kom fram till mig på en stallbacke och sa att det gick ett rykte om att Propulsion var nervsnittad. Han kom ut till gården strax därefter och en veterinär kollade på Propulsion när han var där. På honom hittade de ingenting, men eftersom jag köpt fler hästar från samma tränare i USA så bad jag också veterinärerna kolla på dessa när Svensk Travsports representant var där.
Inte heller där hittade de något konstigt.”

Han försöker fortfarande förstå den snabba svängningen från dröm till mardröm.

Elitloppet var en fantastisk dag på många sätt. Två dagar senare rasade världen. Framför allt för påståendet att någon har gjort det här ingreppet på vår älskade Proppen. Han rår inte för någonting i det här. Han är en sanslöst bra häst och en enorm profil, som jag vet att många har älskat att se.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!