Profilens utspel: Stäng av honom i 7 månader

Ny, ful, drivning uppmärksammad: ”Tidigare såg vi ju inte filmerna...”

Publicerad 2019-08-26

Hästen John King Boko vann det holländska derbyt under söndagen för kusken Hugo Langeweg J:r.

Men för att vinna krävdes det en hård drivning som innehöll sju så kallade ”enhandare” – när man tar tömmarna i en hand och piskar hästen med full kraft.

– Ge en månads avstängning för varje ”enhandare”, då tror jag man skulle tänka sig för, säger tränaren och experten Anders Lindqvist efter att ha sett det regelvidriga tilltaget i Holland.

Hårda, yviga och rent fula drivningar på travhästar, av kuskar, har varit en het potatis under 2019. I flera olika länder som Italien, USA, Frankrike, nu Holland, och även i Sverige har vi sett skräckexempel.

Så sent som förra veckan var det Halmstadlärlingen Christian Fiore som tappade fattningen och rappade sin häst 16 gånger över upploppet.

Straffet: en månads avstängning och 6 000 kronor i böter.

Dessutom kom Fiore själv med förslaget att han skulle köra utan körspö i loppen i tre månader, efter att hans hemmabana Halmstadtravet tryckt på för ett hårdare straff för vederbörande.

Tidigare i år var fyra italienska kuskar i blåsväder efter deras piskande under en stor tävlingsdag i maj.

”Tidigare såg vi inte de här filmerna”

Under söndagen hamnade den holländske profilen Hugo Langeweg J:r under lupp efter hans drivning bakom Derbyvinnaren John King Boko. Över upploppet tog han tömmarna i en hand och drev stenhårt upprepade gånger.

Något som fick experten och travtränaren i Frankrike, Anders Lindqvist, att se rött.

Han vill se skarpare reglemente, världen över, vad gäller drivningar.

– Tidigare så såg vi ju inte de här filmerna, men tack vare Twitter och andra medier, där sånt här länkas så får vi reda på det. Det var hemskt att se drivningar i Frankrike när jag flyttade hit och i USA har vi sett flera skräckexempel. Det blir långsamt bättre, men det går för sakta, sgäer han.

– Om UET införde hårdare regler, i alla europeiska länder, där man får en månads avstängning för varje ”enhandare”, då tror jag fler skulle tänka sig för. Nu får man tre-fyra dagars avstängning och lite böter, det är det många som tar i storlopp som Derbyt. Det enda som hjälper, tror jag, är hårdare tag.

Travsporten generellt i Europa är på retur. Lindqvist är rädd för utvecklingen.

– När man ser såna här drivningar är det enormt dålig pr för travet. Vi har inte råd med sånt här som sport. Och det är inte mycket tid att spela på. Jag har sett travsporten i Tyskland åka rakt ner i källaren, den har minskat rejält i Italien och så vidare.

Följ ämnen i artikeln