V75

Persson: ”Jag var helt slut efter loppet...”

Tog första V75-segern • Sprudlande segerintervjun • Stora målet

Av: 

Micke Korhonen

Jennifer Persson i segerintervjun efter Titan Yodas V75-seger.
Jennifer Persson i segerintervjun efter Titan Yodas V75-seger.

TRAV

Jennifer Persson tog första tränarsegern på V75 med Titan Yoda.

Då sprudlade 27-åringen i segerintervjun – trots att hon inte gillar uppmärksamheten.

– Att prata med media direkt efter ett lopp är fruktansvärt, helst av allt skulle man vilja springa och gömma sig någonstans, säger hon till Trav365.

Jennifer Persson skördar för dagen stora framgångar med ett mindre stall och kunde under lördagen ta sin allra första V75-seger, en seger som både var efterlängtad och resulterade i en minnesvärd segerintervju där den bubblande tränaren försökte sätta ord på sina känslor.

– Att prata med media direkt efter ett lopp är fruktansvärt, helst av allt skulle man vilja springa och gömma sig någonstans. Jag gjorde det vid ett tidigare tillfälle men då sprang de efter mig, ha ha. Man får bjuda på sig själv men det är jobbigt när man ska ge en intervju en sekund efter loppet gått i mål. Dessutom är jag inte en person som gillar att stå i rampljuset, det är tufft för mig som inte gillar uppmärksamheten. Men, samtidigt är det så att: "syns man så finns man", och tidigare när jag red mycket monté så fick jag inget gratis. Nu är jag där jag vill vara. Hur reaktionerna har varit? Inte så mycket faktiskt. Ny dag, nya mål, berättar Jennifer för Trav365.

Titan Yoda vann trots ett tungt avslutande varv i tredjespår, och var helt enkelt bara bäst den här dagen. Så här dagarna efter segern har den överlyckliga tränaren hunnit landa och ska precis ge sig ut och träna häst. Något utrymme för att fira eller belöna sig med lite ledighet finns sällan för en travtränare.

– Hur ska man fira om man kommer hem vid midnatt? Det blev en milkshake på vägen hem. Och semester..., det är jag inte mycket för. Kanske hade det varit annorlunda om man hade ett tråkigt jobb men för oss är det en livsstil och varför ta ledigt från sina hästar? Jag var helt slut efter loppet i lördags. Det var så mycket förberedelser och så spände man sig. Helt ärligt var det mer lättnad än något annat, och en skön känsla i kroppen.

Jobbat med psyket

Några starter innan hade stallkompisen Jaques Noir underpresterat men ändå hann Jennifer aldrig bli riktigt orolig inför det som komma skulle.

– Jaques är en speciell häst som haft mycket problem med halsen. Han fick inte luft. Många hade varit orolig för femtespåret med Titan Yoda men själv var jag lugn. Hästen hade ju startat i voltstart fem gånger och gått felfritt varje gång. Dessutom var han sjukt avslappnad och fin inför loppet. Det var ingen turseger utan han var ensam på banan. Han är en jättefin och talangfull häst.

Persson har sedan hästen kom in i hennes träning lagt mycket fokus på att arbeta med psyket, och muskulaturen. Till sin hjälp har hon gott om kunnigt hästfolk, bland annat en dam vid namn Mona Almqvist.

– Mona har betytt mycket för mig och mina hästar. Massage är väldigt viktigt för mina hästar. Dessutom måste jag tacka Christer Häggström och hans vän som placerat både Titan Yoda och hans lillebror Lexington Yoda i min träning. Båda är jättebra människor och jättetacksamma för att Titan gått så bra på slutet.

– Christer har suttit i Solvallas styrelse och det var en tillfällighet att det blev jag som fick träna hästen. Jag är tacksam att han vågade lita på mig. Och Ulf Ohlsson, vad ska jag säga? Han är väldigt professionell och lyssnar alltid på en. Han kör bra och kan läsa av en häst.

Nästa mål: Derbyt

Ingen dröm är som bekant för stor, och nästa stora mål är det största travloppet som finns för fyraåriga hästar: Svenskt Travderby på Jägersro. Jennifer berättar att träningsupplägget inför detta är detsamma som tidigare, vilket också har visat sig vara ett framgångsrecept. Derbykvalen som körs inom kort blir också första nappataget mot de bästa i kullen, men tränaren är full av tillförsikt inför vad som komma skall.

– Jag ser jättemycket fram emot Derbyt! Det är svårt att säga hur han kommer att duga där men han har inte gått tom i något lopp hittills och den långa distansen är bara ett plus. Han har både snabbhet och styrka, hela paketet helt enkelt. Han har tagit de senaste loppen bra och aldrig vässats i jobben. Han går fortfarande med skor och vanlig vagn men jag ser ingen anledning att ändra på något just nu. Jag är rädd om hästen och varför stressa fram något? Det är en sjuk talang.

På frågan om vem i kullen som imponerat mest på henne kommer svaret blixtsnabbt:

– Björn Goops häst. San Moteur. Den har jag blivit sjukt imponerad av, avslutar Jennifer.

Jennifer Persson efter V75-segern.
Titan Yoda och segerkusken Ulf Ohlsson.
Jennifer Persson.
Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Hästar