V86

Inför stjärnmötet: ”Det innebär en extra kick”

Ny superduell mellan Månlykke A.M. och Odd Herakles: ”Han vill verkligen vinna”

Av: 

Micke Korhonen

Gunnar Melander och Månlykke A.M.
Gunnar Melander och Månlykke A.M.

TRAV

Senast de möttes vann Månlykke A.M. gigantkampen mot Odd Herakles.

På onsdag möts de igen på Östersunds V86-omgång.

– Jag måste testa framåt direkt. Dessa lopp mot norrmännen innebär en extra kick, säger Gunnar till Trav365.

Kallblodsvärlden laddar. Laddar för ett revanschmöte mellan två kejsare. Sverige mot Norge. På onsdag smäller det på V86 i Östersund. Lita på att röd kusk Gunnar Melander ser fram emot duellen mellan hans egen Månlykke A.M. och Fredrik Franssons Odd Herakles.

– Att det är Sverige mot Norge gör att det känns lite extra. Jag blir aldrig nervös inför loppen men väl fokuserad. Timmarna innan stänger jag ut allt runt omkring mig, berättar Gunnar för Trav365.

Får inte slinka före

Melander trivs alldeles förträffligt i Östersund och faktum är att han vunnit det aktuella loppet vid hela fyra tillfällen genom historien, samtliga med Månprinsen A.M., och allt som oftast med utmattade norrmän i det slagna fältet. Kan det bli femte segern på onsdag?

– Det är svårt att säga hur loppet blir kört men jag måste testa framåt direkt och förhoppningsvis kan vi komma till ledningen. Jag måste se till att Odd Herakles inte slinker igenom före oss, det kan ske ibland från spår tio. Självklart är det roligt för mig att vara med i dessa större sammanhang. Det innebär en extra kick.

Dessa två kallblodskungar har mötts vid ett tidigare tillfälle och då visade svensken var skåpet ska stå genom att plocka ner den norske gästen trots det tuffare loppet. Sedan dess har man lyckats undvika varandra, bland annat när Elitkampen, det största loppet för kallblod, kördes på Solvalla i slutet av maj. Odd Herakles fick visserligen kämpa för segern men vann trots allt i imponerande stil på topptiden 18,6 över kort distans. Gunnar satt hemma i tv-soffan och njöt säkerligen av toppsport.

– Det kändes bra då att jag hade avstått loppet. Min häst har inte gått så många starter hittills i karriären. Man körde för fullt hela vägen och det var kul att titta på. Vi har mött Odd flera gånger och det är en fantastisk häst.

”Kändes jättefin senast”

Månlykke gick ett finslipande träningsjobb under söndagen och Gunnar rapporterar att allt var bra, även om det bara var en lugn tur. I näst senaste starten förvånade hästen oss alla, inklusive kusken, med att galoppera men i den efterföljande starten var det "business as usual".

– Han kändes jättefin senast och öppnade i 17-tempo första halvvarvet. Med den öppningen trodde jag att han kanske skulle bli trött men 300 kvar insåg jag att det var mycket kräm kvar i linorna. Han vill verkligen vinna.

På frågan vilka tre dueller Melander minns bäst med egentränade hästar blir svaret:

– När Lapp Nils besegrade Slogum Tron i landskampen i Gävle, det var något extra. Nummer två blir då Månprinsen A.M. slog Lannem Silje i Dannero, och så slutligen Månlykke A.M. mot Odd Herakles på Bergsåker, avslutar Gunnar.

Duon möts i V86–7. Månlykke A.M. startar från spår sju och Odd Herakles startar från spår tio med Tom Erik Solberg i sulkyn.

Publisert:

LÄS VIDARE

Fredrik Fransson: ”Det har varit helt magiskt”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V86

Trav

Östersund

Hästar