Svenskhoppet i PdA: ”Är jättekul så klart”

Robert Bergh om Powers start i klassikerloppet

Av: 

Trav365

Robert Bergh kommer köra Power i Prix d’Amérique.
Robert Bergh kommer köra Power i Prix d’Amérique.

Power startar i Prix d’Amérique.

Stjärntränaren Robert Bergh kommer köra själv.

– Power har styrkan och har verkligen visat att han löser banan där nere, säger tränaren till Trav365.

I lördags visade Berghtränade Power återigen att han duger gott på Vincennes när han kammade hem segern i Prix de Croix. Med cirka två veckor kvar till världens största travlopp kom beskedet från Bergh under måndagen: Power startar i Prix d’Amérique.

– Du kan inte få ett bättre elddop än det lopp han gick i lördags. Att vinna på det sättet, på den banan. Eftersom han tog det loppet bra så bestämde jag mig i går eftermiddag, säger Robert Bergh till Trav365.

Två segrar på Vincennes

Starten i lördags var Powers tredje på Vincennes, vilket resulterat i två segrar och en femteplats.

– Man vet aldrig det innan. Alla åker ner med starka hästar och tror att det ska gå bra, men vissa fungerar och andra inte. Power har styrkan och har verkligen visat att han löser banan där nere, inte minst vid segern senast, säger 52-åringen.

I lördags körde Eric Raffin, men i Prix d’Amérique kör Bergh själv.

– Absolut. Jag skulle kört honom i lördags också, men det blev krångel med covid-tester på flygplatsen så det var därför vi fick göra kuskändring, fortsätter han.

Bra koll på de franska kuskarna

Till vardags är det Sverige som gäller, men Robert Bergh berättar att han har bra koll både på den franska travsporten och språket.

– Jag var där mycket för fem år sedan och då gick jag lite språkkurser så det är inga problem. Jag tar mig fram och förstår mycket. Sen har jag följt sporten mycket under vintern. Det är inga gästkuskar som kör nu, utan det är samma gäng i alla lopp nästan, så då får man bra koll på dem också.

Starten med Power blir Berghs femte försök som kusk och tränare i det franska storloppet. Ett lopp som av många anses vara världens tuffaste både för häst och kusk.

Vad krävs som kusk för att lyckas i Prix d’Amerique?

– En jäkla bra häst! Elitloppet till exempel är ett ”smartare” lopp där varenda beslut blir helt avgörande, men i Prix d’Amérique har du råd med en ”liten tabbe”. Du kan missa starten, men ändå komma tillbaka.

Hur ser du på möjligheterna med Power?

– Det finns några bra som sticker ut, men där bakom ska han kunna vara med. Jag tror vi kan vara bland de fem första, sen hoppas man givetvis på en bättre placering. Är han femma i år och fortsätter utvecklas som han gjort kan han lika gärna komma tillbaka och vinna nästa år.

Vilka ser du som favoriter?

– Björn Goop (Face Time Bourbon), Bazires (Davidson Du Pont), Raffins (Delia Du Pommereux) och Vercruysses (Moni Viking) är de som sticker ut enligt mig.

”Jättespännande för framtiden”

Hur högt kan Power hävda sig framöver?

– Han är en jättespännande häst för framtiden. Han tar alla lopp bra och han är obekymrad. Psyket sticket ut på honom. Han kan få en snyting sen kliver han ut och vinner lopp igen. Han har absolut alla förutsättningar för att bli en riktig elithäst.

Björn Goop kör Face Time Bourbon, men Power blir troligtvis den enda svensktränade hästen. Hur känns det att bli det stora svenskhoppet?

– Jättekul, så klart! Det är det jag har sagt i årgångsloppen. Spelar man ut hela paketet så finns det inget mer att göra sen. Jag förstår att folk rycker växlar när det är fina pengar att köra om, men då behövs det att reglementet kliver in. Vi kan inte först köra den amerikanska modellen under unghästsäsongen och sen börja slipa på hästarna igen för att åka ut i Europa. Det går inte. Man måste tro på sig själv och våga spara hästen på sikt. Jag tror det är därför Power är ensam svensk på banan den där dagen.

Prix d’Amérique körs på Vincennes i Paris söndagen den 31 januari.


ERIC FLYGARE

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!