Jonas Gylling: ”Då får dom skylla sig själva”

Entreprenörens miljonsatsning på travsporten • Tillbaka på V86 efter lång avstängning: ”Handlar inte om pengar”

Affärsmannen och kusken Jonas Gylling fortsätter satsa hårt på travsporten.

Under onsdagen är han tillbaka i sulkyn på V86 – efter sex veckors avstängning.

– Ingen vet hur bra Digital Lucky är. Svarar någon ledningen blir det värst för dem själva, säger 53-åringen till Trav365.

Den 17 januari i år satte Jonas Gylling färg på svensk travsport genom att helt orädd gå ut på Grand Slam 75-spelet från Axevalla och vinna sitt allra första travlopp som kusk – med den sexårige valacken Digital Lucky.

Idén om att bli kusk föddes genom att han tappade 40 kilo i vikt genom en magoperation.

Detta blev startskottet för en miljonsatsning på den svenska travsporten och en nära vänskap och ett samarbete med proffstränaren Elin Dalegård.

Miljonsatsning på travet: ”Jagar en ”dyring””

Jonas Gylling äger idag åtta hästar och fler är på ingång i Dalegårds regi där taket snart är nått.

– Vi har nyligen bytt stallplats och den nya är absolut ingen nackdel för Elin och hennes verksamhet. Hon signerade nyligen ett hyreskontrakt över fem år på ett centralt och bra stall på Örebrotravet. Det förra var äldre och slitet. Nu ska vi även renovera köket och göra ytterligare förbättringar. Dessutom kan jag säga att jagar en ”dyring” till stallet. Just nu har Elin 16 hästar och kan bara ta in ett par till, säger han och berättar vidare:

– Elin är en otroligt underskattad tränare som har varit med länge. Många har nu fått upp ögonen för henne och det är en underbar människa. Jag är mycket tacksam över vår vänskap och samarbete.

”Handlar inte om pengar”

53-årige Gylling är en lokal affärsman från Askersund som nu genom travet fått genomslagskraft på nationell nivå.

Men trots sina framgångar med familjeföretaget Silkflower Import AB och livet som fastighetsägare har han en annan syn på tillvaron som travkusk och hästägare.

– Det här handlar egentligen inte om pengar. Jag är en man med visioner och det är jag även inom travet. Jag får en kick av att hålla på och även ett stort lugn när jag själv är med hästarna. Det är på många sätt väldigt annorlunda än den ordinarie verksamheten. Satsningen är genomtänkt med klara idéer och mål. Det är en hobby för mig och jag tar fortsatt inget betalt för mina insatser som kusk.

Jonas Gylling jagar tredje raka segern med Digital Lucky på V86 från Åby.
Jonas Gylling jagar tredje raka segern med Digital Lucky på V86 från Åby.

Under onsdagen saxas V86 mellan banorna Åby och Solvalla.

Jonas Gylling är tillbaka efter en sex veckors lång avstängning för snäv körning.

Han jagar tredje raka segern med Digital Lucky och det råder inget tvivel om att han saknat sulkyn.

– Jag har räknat ner dagarna på slutet och det ska bli jättekul att köra lopp igen. Jag har sagt tidigare att jag tycker det var en för lång avstängning. Jag kommer tänka på de moment som kan inträffa i loppet och skulle det bli galopp i ledningen så är det säkerhetsspåret som gäller för mig.

”Kändes så bra så det kom tårar”

Digital Lucky startar på Åby i den tredje avdelningen på V86-spelet från spår sex bakom bilen – över distansen 2 140 meter.

Trots att hästen inte startat på sju veckor så är det en påtagligt optimistisk kusk.

– Ingen vet riktigt hur bra Digital Lucky är. Det är en avslappnad häst som aldrig blivit trött. Jag vet att Elin är nöjd med ”Lucky” och när jag körde honom så blev det så känslosamt att det kom tårar, så bra kändes det. Jag är en känslomänniska och det är så jag reagerar.

Vågar du ge dig på någon taktik och chansvärdering?

– Jag kommer sända fram så snart det är möjligt och försöka nå ledningen. Den som skulle svara får skylla sig själv, det blir värst för dem själva. Nu är det open stretch på Åby så jag är övertygad om att de släpper. Jag är optimistisk och tror på bra segerchans. Det enda orosmolnet i nuläget är att en av hästarna i stallet varit förkyld men det ska inte vara några problem.

Elin Dalegård: ”Inte förvånad om han vinner”

De positiva tongångarna inför onsdagens start på V86 delas av tränaren Elin Dalegård.

– Allt är bara bra med honom. Digital Lucky fick en paus utan att det var något fel på honom och han har tränat på som vanligt hela tiden. Han fick ett lite skarpare jobb för en och en halv vecka sedan och kändes riktigt fin då. Han är ingen katapult från start men kan kanske nå ledningen ändå. Skulle han hamna i dödens löser han det också.

– Känns inte som att han är beroende av nåt särskilt lopp för att kunna vinna. Om allt löser sig tycker jag han ska dyka upp bland de tre till slut och jag blir inte förvånad om han vinner heller. Han kommer gå som vanligt utrustningsmässigt, säger hon.

Elin Dalegård har även 11 Digital Bar till start i lopp 10 på Åby (utanför V86-spelet) med Thomas Uhrberg i vagnen (Gylling äger).

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN