Carlsson: I dag vinner supertalangen enkelt

TRAV

Jan-Olov Persson visar i dag att han ­regerar som kallblodskung.

Supertalangen Tand Kraft tar hem ­Kallblodskriteriet och förblir fortsatt obesegrad.

Den andra spiken i omgången är en norsk flygmaskin som också bara vinner.

Det är V75 på Dannero i dag där kallblods­sporten står i centrum. Svenskt Kallblodskriterium med 600 000 kronor i förstapris och där visar Jan-Olov Persson sin dominans genom att träna halva startfältet. De senaste åren har han annars fått ­mycket tuff konkurrens i kallblodsloppen av främst Öystein Tjomsland. Dessutom är norske Jan Roar Mjölneröd här och rör om i kallblodsgrytan titt som tätt med fina framgångar.

Men med sex treåringar i Kriteriet och framför allt en kanon i vardande kommer Jan-Olov Persson att visa vem det är som regerar på kallblodssidan.

En värsting

Han kör själv Tand Kraft som är obesegrad i sju starter. Hästen har imponerat ­kolossalt och haft suveräna uppvisningar. Han lekte sig till en överlägsen seger i uttagningsloppet och den här hästen är en värsting, en jättetalang och en ny stjärna i vardande.

Chefen säker på seger

Min initierade spion i Jan-Olov Perssons stall säger att chefen själv är helt säker på att vinna loppet om inget oförutsett inträffar. Det låter också på konkurrenterna som att de lägger sig platt på förhand och vem som än spetsar, om det nu blir någon annan än stallkamraterna B.W.Sture eller Harry Växus, så lär de släppa. Annars riskerar de att bli mosade i täten av övermakten.

Tand Kraft – i dag tänds en ny stjärna på kallblodshimlen och vi spikar givetvis.

Finns flera godbitar

”Detta är en flyyyvemaskin!”, skrek den norska referenten när Coktail Fortuna tog sin tredje raka seger näst senast på Jarlsberg. Hästen var sanslöst bra då och var även strålande senast som tvåa efter en tuff resa i dödens. Öystein Tjomsland, som för övrigt har tre hästar med i Kallblods­kriteriet och bland annat andrahands­favoriten Sjö Vinn, får här en seger då han styr in favoriten i V75-1. Det blir spets efter en bit och sedan är det slut över den korta distansen.

Att det kan bli miljonutdelning på V75 trots att ett par favoriter vinner har vi sett många gånger förut. Senast i går

i Rättvik. Det finns också flera godbitar som kommer att skjuta värdet i höjden även i dag i de andra loppen.

V75-2 är öppet och här gäller det att strecka på.

Jag vurmar för Global Science som har form och läge och nu blir det rycktussar för första gången, enligt Petter Lundberg.

Storskrällen är Laddy Laday som nu ska tävla barfota runt om och i jänkarvagn, vilket han gjorde när han vann näst senast.

Billigt lopp

Det kanske är så enkelt att Väster­bo Fantast tar ledningen och får ­bestämma i V75-3. I så fall kan han såklart rinna undan. Men man ska tänka på att det var ett billigt lopp han vann senast.

Och jag tänker inte spricka på Windy Ways.

Jag tar inte så hårt på förlusten senast när hon blev nerspeedad på mållinjen, trots att hon travade under 1.08 sista 400 metrarna.

Tangen Haap har varit väldigt bra och övertygat i tre raka segrar. Han är nu favorit trots 100 meters tillägg och det kanske bara är så att han springer snabbare än de andra och rundar dem på slutvarvet.

Men jag anammar den norske travgurun och fantomtipparen Öivind Gröstads devis:

”Från så många tillägg och många att runda ute i spåren är det mycket som kan gå galet”.

Från start vurmar jag speciellt för helt bortglömda duon Nova Mollyn (barfota runt om nu) och Kong Henry (som nu har lopp

i kroppen).

Il Sånna (jagar fjärde ­raka segern) och Stand Bayou (satt fast med rubbet sparat i V75 senast) är mina bud i V75-6.

Och i V75-avslutningen jobbar vi in Kung Töll som var mycket bra i ett tufft gäng senast.

Härlig skräll som kan runda alla.

Michael Carlsson