Stjärnorna stäms på 12,3 miljoner: ”Rena lögner”

”Har florerat rykten som är helt absurda”

avDaniel Söderbäck

1 av 3 | Foto: THOMAS ENGSTRÖM/KANAL75
Stig H Johansson.

Härvan om travhästen Corky fortsätter.

Nu stäms Stig H Johansson och Erik Adielsson på motsvarande 12,3 miljoner från ägarna i Stall Corkad.

– Det har florerat en del rykten som är helt absurda, säger Erik Adielsson.

I början av november 2017 såg det ut som härvan kring köpet av travhästen Corky var på väg mot ett slut.

I en uppmärksammad rättegång i Stockholms Tingsrättnådde ”Stall Corkad” och Christina Takter en förlikning.

– Det är i princip klart, vi ska gå igenom detaljerna. Det kommer träffas en förlikning i dag och den kommer att vara konfidentiell. Ingen kommer att yppa hur förlikningen ser ut, sa advokat Lars Deckeman som företräder ”Stall Corkad” till Trav365 då.

Hade roterande testiklar

Nu tar affären ytterligare en ny vändning. 23 februari kom en ny stämningsansökan in till Attunda Tingsrätt från ägarkonstellationen ”Stall Corkad” med Johan Högbergs Livs AB, Bo Paulsson och Anders Arneflod. Något som facktidningen Travronden rapporterat om.

I början på juni sker huvudförhandlingar mot en veterinär. ”Stall Corkad” påstår att Corky hade roterade testiklar vid veterinärundersökningen, något som inte upptäckts, samt att hästen var halt i ett framknä.

– Genom förlikningen erhöll ”Stall Corkad” 100 000 dollar av de begärda pengarna om cirka tretton miljoner kronor. Man kan inte tolka förlikningen på annat vis än att Stall Corkad är av uppfattningen att de påstådda felen på Corky motsvarade ett värde om 100 000 dollar, säger Jesper Arvenberg som företräder veterinären, Erik Adielsson och Stig H Johansson till Travronden.

”Agerat vårdslöst”

Nu stäms travtränaren Stig H Johansson och Erik Adielsson på 520 000 dollar (motsvarande 4,3 miljoner kronor) i skadestånd som ska motsvara köpeskillingen för Corky efter avräkning av erhållen förlikningslikvid från Christina Takter. Dessutom stäms travstjärnorna på åtta miljoner kronor ”eller det belopp tingsrätten finner skäligt avseende uteblivet avelsvärde för Corky”.

Totalt handlar det om 12,3 miljoner kronor. Vidare kan man läsa att målsägande ”Stall Corkad” hävdar att Stig H Johansson och Erik Adielsson mottagit provision, utan Johan Högbergs kännedom.

”Genom att uppbära provision har Johansson och Adielsson agerat vårdslöst, haft dubbla intressen. Genom att uppbära provision i samband med förmedling av ett hästköp har svarandena därmed åtagit sig ett kontrollansvar för att varan, det vill säga hästen Corky i detta fall, skulle vara frisk och felfri som avelsduglig hingst. Så har inte skett”, står det att läsa i stämningsansökan.

”Obehagligt”

I travprogrammet ”Vad tycker du om trav?” säger Erik Adielsson så här:

– Det är klart jag tycker det är sjukt trist att hamna i tingsrätten, samtidigt har det florerat en del rykten som är helt absurda, på det sättet välkomnar jag det, för att att berätta vad som hänt och inte hänt.

Stig H Johansson vill inte uttala sig utan hänvisar till advokaten.

– Påståendena är ogrundade och helt felaktiga vilket så klart är trist. Jag har hört ryktesspridning under en tid och därför är det skönt att det kommer upp i rätten. Det är aldrig roligt med en rättslig process men jag välkomnar det för att visa hur fel det är, säger Erik Adielsson.

Erik Adielsson har tidigare sagt att han tagit emot provision i samband med försäljningen av Corky, då i storleksordningen 8 300 dollar. ”Stall Corkad” misstänker att provisionen i själva verket är mellan 100 000 till 200 000 dollar.

– Rena lögner. Obehagligt att man kan komma med sådana påståenden. Jag ångrar att jag blivit involverad med Corky-folket, säger Adielsson till Travronden.