Här är godbitarna du inte får missa

Foto: Kanal 75
Elitloppet, en gång om året, Elitloppet, en gång om året
TRAV

Startlistorna till Elitloppshelgen är här.

Det kryllar av både två och fyrbente profiler i ”listorna”.

Här är godbitarna som du inte får missa i helgen.

Elitloppshelgen på Solvalla sista helgen i maj är ”helig” för många travfans.

En del inbitna beskriver helgen till och med som att de har ett liv innan, och ett liv efter, Elitloppshelgen.

Under söndagen släpptes startlistorna till festen på Solvalla och huvudstadsbanan presenterar sport i världsklass.

Sociala medier fylldes snabbt under söndagskvällen med hyllningar om den bästa Elitloppshelgen på många, många år.

Trav365 har listat fem godbitar från helgen, fem ”race” som du inte får missa.

✓ 1) Elitloppet

Dag: söndag

Lopp: Nio, tio och 14

Kommentar: Så klart. Höjdpunkten på hela helgen, russinet i kakan. I år har Solvallas sportchef Markus Myron fått till ett bra, ett riktigt bra, Elitloppsfält. Att en sådan som fjolårets VM-mästare Papagayo E. blev utan biljett vittnar lite om den klass som årets startfält håller. Stefan ”Tarzan” Melanders Nuncio är det store favoriten på förhand, men utmanas bland annat av hästar som Timoko, Mosaique Face, Royal Fighter och Un Mec d´Heripre. Och, vad kan hästar som Propulsion, Resolve och Call Me Keeper?

På söndag får vi svaret, där det första heatet avgörs som lopp nio och det andra heatet som lopp tio. Finalen går som lopp 14.

✓ 2) Fyraåringseliten

Dag: söndag

Lopp: 13

Kommentar: Ursäkta ordspråket, men oj vilket jävla lopp! Stefan ”Tarzan” Melanders duo Uncle Lasse och French Laundry mot Jerry Riordans Twister Bi som kutade 09,5 så sent som 9 maj i Halmstad, samt Jimmy Takters Hambletonianvinnare Pinkman. Det är så det vattnas i mun när man läser startlistan. Hur ska det här sluta?

✓ 3) Harper Hanovers lopp

Dag: lördag

Lopp: 14

Kommentar: Som brukligt brukar Stayerloppet, Harper Hanovers lopp, vara en av Elitloppshelgens höjdpunkter och framför allt ”snackisar”, men frågan är om inte årets upplaga av Harper Hanovers lopp är det bästa på mycket, mycket länge? Svenske Sauveur och Mellby Viking, mot en sådan som Bird Parker? Loppet kryllar av färgstarka profiler och kommer bli en ren njutning att skåda.

✓ 4) Sweden Cup

Dag: lördag

Lopp: Tre, fyra, fem och tio

Kommentar: Ett nytt fräscht upplägg med tre heat med sju hästar i vardera, och det blev tre spännande och intressanta lopp. Sweden Cup, även kallat ”lilla Elitloppet” gör skäl för namnet i år och kommer ”sparka igång” helgen på bästa sätt. Många nationaliteter, många profiler, och här kan vi räkna med ”full gas” i fyra race!

✓ 5) Löpningen mot E-läktaren

Dag: lördag och söndag

Kommentar: En riktig ”klassiker”, löptävlingen om de bästa platserna på Solvallas E-läktare tidigt på lördag och söndagsmorgonen är en ren och skär njutning att se på, för de som inte slåss om de bästa platserna då förstås. De riktiga entusiasterna övernattar utanför entrén för att få så bra startposition som möjligt, och för många kan man lika gärna ”åka hem” om man inte får plats på E-läktaren. Vem är först upp? Vem i kompisgänget sträcker sig redan efter ett par meter, och vem borde löpt lite extra i spåret några veckor innan? Surret, snacket, förväntningarna, löpningen till E-läktaren har allt, och lite till.   

ARTIKELN HANDLAR OM