Calles galna miljonår: ’Är helt underbart’

Publicerad 2016-12-06

Wihlborg om storsegrarna: ”Får ranka om – det är det största som hänt i mitt travliv”

Travprofilen Calle Wihlborg har haft ett magiskt år.

Segrar i storlopp som Kriteriet, Oaks och Uppfödningslöpningen som ägare och uppfödare – bland annat.

Framgångarna har inbringat miljoner.

– Det är helt underbart jag bara njuter, säger 38-åringen till Trav365.

2012 var Calle och hela familjen Wihlborg med om något fantastiskt inom travsporten.

Deras läckre fux Commander Crowe vann ”allt” det året, med Elitloppet som den absoluta höjdpunkten, och hästen sprang in drygt 11,5 miljoner på 12 ofattbara månader.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om något värre än det. Folk sa till mig då att passa på att njuta nu, för sånt här händer bara en gång i livet, säger Calle Wihlborg till Trav365.

Funderade på att sluta

Men något lika fantastiskt, och kanske än mer spektakulärt, skulle inträffa den travtokige, och i branschen, unge pågen som både föder upp- och äger travhästar.

Det var dock långsökt för ett år sedan.

– Då var det inte lika roligt. Det var sjukdomar hos Martens-bröderna i Frankrike där jag har hästar, och det var sjukdomar hos Svante Båth. Det var fem-sex månader av mörker. Hade jag inbillat mig att jag kunde något om trav? Skulle jag söka nytt jobb? Såna tankar gick...

”Största dagen i mitt travliv”

Efter sjukdomsproblemen i stallen där Wihlborg satsat tungt vände det.

Och det rejält - främst under den senare delen av 2016.

Hans delägda Le Miracle visade visserligen att det var något extra redan under våren.

Men Calle med familj och vänner skulle få vara med om något alldeles extra först på hösten, Kriterierhelgen på Solvalla i slutet av september.

Först vann Le Miracle V75-finalen på lördagen och kammade hem 200 000 kronor.

Under söndagen startade familjen Wihlborgs uppfödning Darling Mearas som favorit i Oaks, största loppet för de treåriga stona i Sverige och tillsammans med vänner hade Calle Deimos Racing till start i Kriteriet, det största loppet för treåriga hingstar och valacker i Sverige.

Båda vann.

Totalt sprang hästar in sju miljoner kronor den dagen.

– Jag har alltid sagt att Elitloppssegern 2012 med Commander Crowe är det största jag varit med om och att det året är omöjligt att slå. Nu får jag ranka om. Den där dagen på Solvalla i september är den största dagen i mitt travliv.

– Att få fram en häst som blir så bra som Commander Crowe och springer in så mycket pengar och vinner så många storlopp på ett år är extremt svårt, nästan omöjligt, men i år är det flera olika hästar, i olika åldrar som har levererat, det blir på något sätt en häftigare glädje.

”Säger att man ska sluta på topp”

Som om det vore nog där. I helgen kördes den sista klassiska storloppsfinalen i Sverige, Uppfödningslöpningen, där de tvååriga hästarna gör upp.

Vem som vann? superlöftet Coin Perdu, tränad av Svante Båth och uppfödd av...Calle Wihlborg.

– Det går bra nu, säger han och skrattar.

Hästen inte bara vann. Han pulvriserade sitt motstånd och vann på nytt svenskt rekord. Hästen är tokhyllad av i princip alla och experter menar att det kan vara den bästa tvååring som någonsin skådats i Sverige.

– Det är en helt fantastisk framgångssaga. Det kommer att komma fina hästar från andra tränare till nästa år, men det känns som att de får träna för att komma ikapp.

– Intrycket, sättet han vinner på - det lyser lite extra om honom, berömmer Wihlborg.

– När man hör alla hylla honom så blir man ju så klart extra nöjd. Att det är jag och min fru som fött upp honom, och haft honom här hemma sedan han var liten, det blir extra speciellt. Jag var absolut lika glad att vara ”bara” uppfödare till hästen i helgen. Att det är KB Capulus Horses som äger är jag extra glad för. Det är bra människor som vi har gjort affärer med tidigare.

Coin Perdu kan dock bli den sista hästen som Wihlborg föder upp.

– Jag har inga egna fölston kvar. Men de säger väl att man ska sluta på topp?

Hur ser du på framtiden?

– Det skulle vara fint med en dubbel nästa år. Coin Perdu vinner Kriteriet och Deimos Racing vinner Derbyt. Men sån tur har väl inte ens jag?

Det är väl exakt det du har?

– Ha ha, det är svårslaget det jag varit med om nu, det är helt underbart, jag bara njuter.