”Tuggar ner alla över upploppet”

TRAV

Expertens guide till Extra V75 på Vermo

Foto: Micke Carlsson guidar dig inför söndagens Extra V75 på Vermo.

Det är V75 i Finland i dag med en riktigt spelstimulerande omgång där finska och svenska hästar möts på Vermo-banan i Helsingfors.

Bäddat för hög utdelning och det finns två bra spikar att luta sig mot.

Propulsion vinner Finlandia-Ajo och får en biljett till Elitloppet.

Sedan är Kari Lähdekorpi bombsäker på att hans Victory Bonsai vinner.

V75-1: Favorit är Oh Goodness som spurtade rejält till seger senast. Kan mycket väl vinna igen men här finns mycket godis bland de finska hästarna. Stormvarning för Like You som är helt bortglömd. Stoet har visat kanonform i flera starter och var otroligt bra när hon vann näst senast. För tre starter sedan gjorde hon ett osannolikt lopp då hon var målfotoslagen tvåa efter att ha tappat närmare 100 meter på startgalopp. Senast var hon inte lika vass men gick då med skor. Hästen är klart bäst barfota som det blir igen. Se även upp för Downander och glöm inte Agnesi som är en stark ­spurtare i fin form och som är gynnad av en ­invändig strykning i andra ledet.

V75-2: Cash Lane har bättre form än raden och är härdad i tuffa V75-lopp. Iskallt läge dock och bör garderas. Tog ett snack med Kari Lähdekorpi som för övrigt ­arbetar som tipsexpert i finsk trav-tv två gånger

i veckan. Kari säger att Dreambow är den bästa finska hästen i loppet och att den är snabb ut. Varning för Haras du Pin som har spurtat mycket bra två gånger i rad, senast bakom Karis kanon Victory Bonsai. Airport Present är också ett tidigt bud trots läget.

Obesegrad i år

V75-3: Favorit och flera experters spik är Stefan Melanders Divisionist. Hästen var riktigt bra som trea från dödens näst senast i ett tufft gäng. Från finskt håll tror man dock att Grainfield Ace ska vinna. Hästen är obesegrad i år i fyra starter och har ­imponerat stort. Han är dessutom snabb från start vilket även stallkamraten Arctic Passion är. Om den sistnämnde tar spets släpper han till Grainfield Ace som då kan bli svårslagen. Ett tredje bud kan Flynn ­Boko vara som har toppform och som har gått bra med skor på slutet men som är ­allra bäst barfota vilket det blir nu.

V75-4:

– Ingen slår Victory Bonsai, säger Kari Lähdekorpi om hästen som han äger själv.

– Det är Finlands bästa häst och jag är ­lite besviken att de inte tog med honom i Finlandia-Ajo. Senast svepte han fältet från kön sista 700 meterna och vann okörd. Jag tror att han kan utvecklas till en internationell stjärna, fortsatte Lähdekorpi när jag pratade med honom i veckan.

Ett givet motbud är annars Chatain som avslutade sylvasst till andraplatsen i V75 på Åby senast. Hästen är också snabb ut och kan leda loppet länge, men är Victory Bonsai så bra som Kari säger ska han käka upp Chatain till slut.

V75-5: Ett öppet stayer­lopp som kräver gardering. De hetaste chanserna har nog hästarna på tillägg, Costa­tantisoldi, Buck Boko, Prey Frontline och Go Green Pellini. Varning för den finska hästen Tir du Caux som är stark och distansgynnad.

V75-6: Även här ett öppet lopp där det gäller att inte snåla med strecken. Kari Lähde­korpi äger Regent Zet som senast var ute i den finska gulddivisionen och satt sist i slutkurvan men spurtade snabbast av ­alla över upploppet. Amaretto Scoop är en seger­staplare som har imponerat men ­senast var hästen lite sämre.

Tuggar ner alla

V75-7: Dags för Finlands Elitlopp, ­Finlandia-Ajo, med Propulsion som favorit. Jag är mycket imponerad av Daniel Redéns läckra skjutare och tror att han bara är starkast igen och tuggar ner alla över upploppet. Det ser även ut att bli rejäl körning om ledningen av flera invändiga hästar vilket bäddar för högt tempo.

Nothing But Class jagar ledningen men kan få svar av Twigs Voici. Nothing But Class har visat toppform och avslutade sylvasst bakom Nuncio senast som trea. Är nog den som är värst emot Propulsion om han får ­täten utan att ­be­höva offra allt.