Besvikelse efter Commanders fjärdeplats

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Petri Johansson/Kanal75

Commander Crowe blev inte bättre än fyra i storloppet Prix d' Etain Royal i finska Seinäjoki på lördagen.

–  Det är första gången han gör mig lite besviken, men även såna här hästar har rätt till sämre dagar, sade körande Peter Ingves efter loppet som vanns av Ladakh Jiel, en fransk veteran som tävlar under finsk flagg sedan fjolåret.

Ladakh Jiel köptes till Finland 2009 av hårdsatsande Reima Kuisla och har nu tagit sex segrar på elva starter i sitt nya hemland.

Elvaåringen var en överraskning för spelarna och delade ut nästan 18 gånger insatsen på vinnarspelet i Finland (och faktiskt över 63 gånger i den svenska spelpoolen) men visade sig vara klart bäst i det drygt två kilometer långa loppet.

Ladakh Jiel hamnade utvändigt ledande Strong Boy D.E. som Joakim Lövgren enkelt spetsade med från start. Första 1000 klockades till 1.14,5 och Strong Boy D.E., som mötte lite tyngre elithästar för första gången, höll jättebra till andraplatsen.

Femte segern i storloppet

Svensken hade dock inget att sätta emot Ladakh Jiel, körd av Ari Moilanen, som enkelt kopplade grepp i mitten av upploppet och noterades för tiden 1.13,3 över 2100 meter med autostart.

Segern, värd cirka 630 000 kronor, var hästägaren Reima Kuislas femte seger i loppet som uppkallats efter finländarens tidigare stjärna Etain Royal.

–  Vi blev inbjudna till Finlandia Ajo i vinnarcirkeln efter loppet och kommer att starta där. Sedan får vi se, sade en mycket glad Reima Kuisla som hoppas få visa upp sin häst i Sverige så småning om.

Strong Boy D.E. fick drygt 260 000 kronor för andraplatsen. Även på tredje plats blev det svenskt i form av Dig for Dollars som svarade för en mycket inspirerad långspurt.

”Levande varelser”

Jättefavorit i loppet var Commander Crowe. Valacken, som vunnit 34 av 43 starter i karriären, startade med bakspår och fick ta sats från femte par utvändigt när det återstod 800 meter av loppet.

– Han gick bara i kanske 400 meter och det är inte likt den här hästen som brukar kunna tugga på ett tag. Att han ändå kunde bli fyra berodde på att han sprang på klass i in i mål. Vi ska ta några prover på honom när vi kommer hem för att se vad den här insatsen berodde på. Det är levande varelser och kanske hade han druckit dåligt i samband med resan, men det är bara spekulationer, sade Peter Ingves.

Mikael Wikner/Kanal75

Publicerad: