Miljardären hjälper Svanstedt slå rekord

TRAV

Åke Svanstedt har gjort succé med Rutger Raket.

Nu väljer hästens ägare, miljardären Rune Andersson, att satsa ännu mer på Svanstedt.

Industrimagnaten skickar sin V75-häst Mellby Sambuca till Axevallatränaren.

Foto: Rune Andersson.

Åke Svanstedt är omåttligt populär bland landets hästägare. Det är kö för att få lämna in sin häst till honom och stall Svanstedt har nu passerat 200 hästar i träning. Ingen travtränare i Sverige har fler hästar i träning än vad Svanstedt har.

En av de som satsar på Åke Svanstedt är miljardären Rune Andersson. Han är en av landets största hästägare och uppfödare (Mellby gård).

Succé direkt

I höstas skickade han Rutger Raket i träning till Åke Svanstedt. Hästen hade inte presterat på tävlingsbanan en längre tid och Rune Andersson ville prova något nytt.

Resultatet blev succé direkt. Rutger Raket vann i sin första start och har därefter tagit ytterligare fyra segrar. Han har varit tvåa och trea ett par gånger i V75 och sprungit in närmare en halv miljon under den här tiden hos Svanstedt. Det goda resultatet har nu gjort att en av Sveriges rikaste och mest framgångsrika affärsmän satsar ännu mer på Svanstedt. Rune Andersson har i dagarna skickat sin V75-häst Mellby Sambuca i träning till Bjertorp i hopp om att utveckla hästen ännu mer. Mellby Sambuca har alltid betraktats som mycket lovande och har tagit sex segrar på 19 starter och sprungit in 300 000 kronor. Men på slutet har han inte fungerat och nu hoppas Rune Andersson att hästen ska hitta stilen hos Svanstedt igen.

– Det ringer folk varje dag och vill lämna in hästar i träning till oss. Det känns kul och inspirerande att ha det förtroendet. Vi ökar antalet kunder hela tiden och just nu har vi 200 hästar i träning. Det är nytt rekord, säger Åke Svanstedt till Trav365.

– Många hästar utvecklas och svarar bra på sandträningen. Deras ben och muskulatur utvecklas, de blir starkare och mer hållbara. Det är en skonsam träning och många hästar utvecklas också på det sättet att de kan börja springa barfota. En del hästar har inte alls kunnat de tidigare men de får ett helt annat steg av sandträningen, säger Svanstedt.

Rune Andersson har även He’s A Gangster och Palermo F.R. i träning hos Åke Svanstedt.