”Risk att de blir kvar i Frankrike”

Foto: Oyonnax och Quaker Jet.
TRAV

Efter den imponerande vinsten i onsdags.

Nu vill Solvalla se den franske stjärnan Oyonnax i Elitloppet – men hästen kan hindras.

– Det är stor risk att han blir kvar hemma i Frankrike, det blir jävligt svårt, säger Lindqvist till Trav365.

Prix d'Amerique-vinnaren Oyonnax visade toppform när han under onsdagen vann ett storlopp i Caen.

Vinnartiden blev fantastiska 1.11,7 över distansen 2 450 meter med voltstart och segern var värd omkring 750 000 kronor.

Efter segern är nu Solvalla mycket intresserade av att få hit den franske hingsten till Elitloppet – men det finns ett stort problem.

Hästen är mitt uppe i betäckningsäsongen i sitt hemland och åker han till Sverige för att tävla bryter han kontraktet med stuteriet. Det gäller även Quaker Jet som slutade tvåa i Prix d'Amerique i januari.

Kravet: Betala flyget

Därför vill hästarnas tränare att Solvalla ska betala flyg till deras hästar så att de kan återvända till Frankrike direkt efter loppet – något som Solvalla inte kommer göra.

– Ett franskt charterplan kostar 700 000 kronor. Då får man hyra hela planet i fyra dagar, eller vad det nu tar. Blir de inbjudna så får de landstransporten betald. Men inget flyg, sa Klaus Koch till Trav365 för någon vecka sedan.

”Muta stoägarna”

Med bara tio dagar kvar till Elitloppet så måste Solvalla och kretsen kring hästarna hitta en lösning inom de närmaste dagarna. Experten Anders Lindqvist tror dock att det blir svårt att få hit Oyonnax och Quaker Jet.

– Det är stor risk att de kommer stå kvar i Frankrike. De vill komma till Elitloppet, men det är jävligt svårt med tanke på kontraktet med stuteriet, säger Anders Lindqvist.

Om de franska stjärnorna ska åka landsvägen till Sverige, hur länge blir de borta då?

– De åker nog på torsdag nästa vecka och kommer hem på tisdag, då missar de insemineringen under flera dagar. Men om hästarnas ägare kan muta stoägarna och erbjuda dem pengar istället för betäckning, så kan det nog bli billigare än att betala flyg.

”Han räknar jag med”

Men trots att det kan blir svårt att få hit Oyonnax och Quaker Jet så tror Anders Lindqvist ändå på franskt deltagande i Elitloppet.

– Nimrod Borealis står redan i Sverige hos bröderna Larsson (Fredrik och Henrik) så han räknar jag med. Solvalla kanske tycker att det räcker med en fransman. Men jag vet att Fabrice Souloy är sugen att komma till Sverige med Ilaria Jet, säger Anders Lindqvist till Trav365.