Trav

”Varit vår våta dröm i flera år”

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

I dagarna lanseras apparaten som upptäcker smygande infektioner på hästar.

Vem som helst kan göra testerna och man får provsvar på två minuter.

– Det här är något som travsporten behöver, det har varit vår våta dröm i många år, säger Peter Forssberg, tidigare överveterinär på Svensk Travsport.

Peter Forssberg.

Det har, fram till nu, varit svårt att se om travhästar har haft smygande infektioner i kroppen inför lopp. Hästarna kollas givetvis upp om misstänkte om infektion finns, men trots koll av temperatur och hals så kan det vara osynligt till hästen gör en maxprestation.

”Hästarna slipper ta stryk”

Nu har företaget Life Assays tagit fram en apparat som ska förebygga att hästar tävlar med smygande infektioner i kroppen. ST:s tidigare överveterinär Peter Forssberg har i samarbete med veterinärkollegan Anders Ekfalk och travtränaren Roger Malmqvist gjort tester och kollat om allt fungerar, och det har det gjort.

– Jag har under hela min jobbkarriär tänkt på att det måste gå att att testa hästarna och få svar precis innan loppet, på så sätt behöver man inte riskera hästarnas hälsa- och liv, säger Forssberg.

– Problemet när hästen gör en otillräcklig prestation är att hästen mår dåligt, tar stryk och kan dra på sig hjärtmuskelinflammation.

300 kronor - per test

Under gårdagskvällen (läs onsdag) gjordes de sista testerna och i dagarna kommer apparaten att lanseras.

– Det här känns väldigt spännande. Nu har vi chansen att sprida kunnandet om det här, det är enormt bidrag till djurskyddet. Det är något som travsporten behöver, det har varit vår våta dröm i många år.

Testerna kan man göra själv, utan längre utbildning, och man får svar direkt.

– Sannolikt kommer man inte att testa varje häst, men man kan han det här som komplement, om man är osäker eller har några misstankar. Man kan även använda apparaten inför långa resor, innan man åker från Malmö till Solvalla och startar, till exempel. Det är ju trots allt ganska höga fraktkostnader av hästarna.

Hur mycket kostar den här apparaten?

– Det kommer att ligga någonstans kring fem-sex tusen kronor och testerna kommer ligga runt 300 kronor styck.

Hur går testet till?

– Det är ett blodprov man tar, det tillkommer en centrifug till apparaten, efter centrifugeringen sugs blodet in i apparaten, sedan trycker man på en knapp och får svar efter två minuter, säger Peter Forssberg.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!