Nybrink: ”Takter tål att lyssnas på”

TRAV

Johnny Takter kan inte bara köra hiskeligt fort.

Han tål att lyssnas på.

Och så räknar jag med ett Gott Nytt Spelår 2014.

För jag har kommit på tre gymma grejer.

Jag pratade med Johnny Takter förra helgen, ganska länge. Johnny är sällan fåordig och ett samtal med honom kräver att man lyssnar när han broderar, funderar och reflekterar. Undrar om det finns någon annan kusk i landet som tänker så fritt?

Det går inte att redogöra för hela samtalet och alla ämnen som kom upp. En sak som jag ändå fastnade för var hans resonemang kring vad vi pratar om i trav-tv och vad vi bjuder tittarna på. Där kände jag att Johnny hade en poäng, något vi ska ta till oss.

Drunknar i teknikaliteter

”Ni är jätteduktiga på att gräva fram information om hästarna men det blir fel när det till slut bara är det ni pratar om”.

Han menar att det leder till ett evigt malande om vilka hästar som går utan skor, med skor, barfota fram, bak, eller som kanske ska göra det, att det bestäms efter värmning – att det blir en flod av teknikaliteter som många drunknar i.

”Låt informationen rulla i bild och prata om större saker, om hästarna, deras egenskaper och form och loppen de är ute i. Det tilltalar fler.”

Jag håller med. Just nu är det så mycket information att jag ofta missar saker i det öronbedövande dånet. Anar också att det här kan skrämma bort nybörjare som tror att de måste veta massor för att ha en chans. För så är det inte.

Några av mina största vinster har kommit när jag lämnat in långt innan loppen körts. Information kan båda hjälpa och stjälpa och när alla springer på samma boll, sista minuten-snacket, blir den infon svårligen övervärderad.

”Och så borde alla kunna lämna skoinformation långt före start. Ge även spelarna uppgifter om hästens hela utrustning. Men tjata inte om det, bjud på det grafiskt. Gör det lättare att se.”

Eller hur? Takter tål att lyssnas på.

Tre löften inför det nya spelåret

1) Ta alla din idiot – jag måste sluta strecka nio av tolv hästar eller fem av sju. Det är hejdlöst korkat och har kostat mig pengar i år. Nej, 2014 helgarderar jag.

2) Titta mindre på procenten – jag ska inte göra som Helge i ”Sällskapsresan”... Nej, jag går ofta bort mig i min dreglande iver att fynda långt ner i listan. 2014 ska jag balansera mina fantasier och bli mer av en realist.

3) Sluta gissa – när man spelar eller spikar en häst ska den ha varit bra i flera starter på raken, det ska vara en riktig pålle, typ Örbäckens Cruella. Att bygga allt på att hästen troligen kommer att vara bra, bara för att..., är bullshit.