Svanstedts gårdsklipp

TRAV

Trav365 avslöjar prislappen på Bjertorp – så mycket fick stjärntränaren för en av Sveriges mest eftertraktade träningsanläggningar

Åke Svanstedt köpte träningsanläggningen Bjertorp för 7,3 miljoner kronor 2001.

Nu kan Trav365 avslöja hur mycket stjärntränaren fick för träningsanläggningen innan han flyttade till USA tidigare i höst.

Prislappen: 10,9 miljoner kronor.

Innan Åke Svanstedt, som varit Sveriges travkung de senaste åren, lämnade Sverige skrev Trav365 om tränarens miljonklipp i aktiebolaget.

Under 2012 omsatte bolaget 45,8 miljoner kronor och vinsten blev drygt 6,5 miljoner kronor. En liten minskning från 2011, men ändock en fortsatt succé, då flera av landets travtränar-giganter visade upp minussiffror i sina bolag.

”Jag ser stora möjligheter”

När Svanstedt bestämde sig för att lämna Sverige för att göra sig en ny karriär i USA lades träningsanläggningen Bjertorp utanför Skara ut till försäljning.

I mitten av juli blev en ny köpare klar – Husaby Hästklinik med Per Johansson i spetsen.

–  Jag älskar hästar och tycker det här är skoj. Jag ser stora möjligheter, sa Per Johansson som är en av ägarna, till Trav365 då.

Han fortsatte:

– Vi är överens Åke och jag, och Husaby Hästklinik köper träningsanläggningen av honom.

3,6 miljoner plus

I somras var Per Johansson förtegen om prislappen på en av Sveriges mest eftertraktade träningsmarker på knappt 52 hektar i Vara kommun, men nu kan Trav365 avslöja att Svanstedt gjort ett nytt miljonklipp. Åke köpte gården för 7,3 miljoner kronor 2001.

Prislappen vid försäljningen: 10,9 miljoner kronor, som nya ägarna Bjertorp Travcamp AB, där Per Johansson sitter som ordförande, betalade.

3,6 miljoner mer än vad Åke Svanstedt köpte gården för.

Flera tränare på Bjertorp

Efter Åke Svanstedts flytt håller sonen Anders Svanstedt till på Bjertorp där han tränar knappt 60 hästar.

Och han har sällskap av fler travtränare.

Glenn H Persson, Raoul Engblom, Ville Nisonen och Ulf Stenströmer är också på plats och tränar sina hästar i de tungsprungna sandbanorna på anläggningen.