Han är bäst – det är sen gammalt…

TRAV

Sju tränarsegrar i Svensk Uppfödningslöpning.

Lutfi Kolgjini är bäst på tvååringar.

Det är verkligen sen gammalt.

Lutfi Kolgjini har så länge jag kan minnas var helt dominant i landet när det gäller att träna fram tvååriga tävlingshästar. Visst, konkurrensen är inte lika tuff som med äldre hästar men Kolgjinis skicklighet kan ingen betvivla.

I går vann han Svensk Uppfödningslöpning med Onecforall Face, som Kolgjini både deläger och är uppfödare till, på nytt svenskt rekord (1.13,7/1 640 meter).

Det kunde dock ha tagit slut redan innan det började eftersom Onceforall Face galopperade 150 meter innan starten gick. Han hittade dock rätt rytm i tid och kunde överta ledningen varvet kvar. Onceforall Face utmanades rejält över upploppet men svarade resolut och visade rätt inställning.

Om Onceforall Face kan stabilisera sig framöver kommer han tjäna stora pengar.

Att Lutfi Kolgjini kommer vinna Svensk Uppfödningslöpning fler gånger tar jag för givet.

l l l 

V75-följetongen Harry Haythrow vann V75-3 efter ledning från start till mål. Harry Haythrow måste vara drömmen att äga. Han tävlar kontinuerligt på V75, i går var det hans 53:e raka start på V75, och han gör sällan eller aldrig ett dåligt lopp. Det gnistrade inte om gårdagens prestation men först i mål var han. Det bör också nämnas att motståndet var mycket klent för att vara gulddivisionen.

l l l 

Claes Boko är under utveckling. I går fixade han karriärens sjunde vinst i 16:e starten när han tog hem V75-1 efter en stark långspurt. Om Claes Boko får tävla kontinuerligt finns det potential att vinna fler lopp. Favoriten, Real Showman, fick tryck i spets och orkade inte stå emot attacken från Claes Boko.

l l l 

Bear Dancer fick ett perfekt lopp av Björn Goop i rygg på favoriten Let it Happen och hade inga problem att spurta hem V75-4. Klassen på loppet var dock låg och jag har svårt att tro att någon av deltagarna kommer vara frekventa i rampljuset framöver.

l l l 

Johnny Takter hade en bra dag på hemmabana och tog en dubbel. Först ut var favoriten Big Bill Bac i V75-2. Takter körde tidigt till spets och höll undan på stumma ben. Big Bill Bac kan betydligt bättre än vad han visade i går.

Takters andra vinnare var Dream Takes Time som spurtade hem V75-avslutningen efter att Takter lyckats perfekt med styrningen. Dream Takes Time har sällan blodsmak i munnen efter ett lopp och ogillar att göra grovjobbet men i går fick han allt i halsen och var skyldig att vinna.

l l l 

Thomas Uhrbergs Playing Tua har verkligen överraskat på mig. Jag har sett henne som en häst i mängden som vinner ett par lopp per år utan att jag reagerar. Men någonting har hänt med henne det senaste kvartalet.

Sen september har hon gjort sex starter, vunnit tre och blivit tvåa lika många gånger och tjänat 855 795 kronor. Snacka om utveckling.

Gårdagens seger kom efter en stark långspurt. Här underpresterade favoritduon, Prey Frontline (blev hetsig i ledningen) och Nougat Ås (var ofräsch), rejält.

Johan Edlund