Mästaren jagar finalplats: ”Har blivit ännu finare...”

Tränaren om On Track Piraten: ”Väl förberedd”

On Track Piraten vann Svenskt Mästerskap i fjol för Johnny Takter. På lördag jagar hästen och tränaren Hans R Strömberg en finalplats i Olympiatravet.
On Track Piraten vann Svenskt Mästerskap i fjol för Johnny Takter. På lördag jagar hästen och tränaren Hans R Strömberg en finalplats i Olympiatravet.

Svenske Mästaren On Track Piraten jagar en plats i Olympiatravet.

Enligt tränaren Hans R Strömberg har vistelsen i Frankrike bara gjort hästen gott.

– Han kan inte kännas finare än han gör nu, säger Strömberg.

Efter ett suveränt andra halvår i fjol där On Track Piraten bland annat vann SM och Müllers Memorial, började det nya året på bästa sätt. I årsdebuten gav han inte självaste Maharajah skuggan av en chans när han ledde en gulddivision från start till mål. Därefter styrdes kosan till Frankrike där svenske mästaren gjorde tre lopp på Vincennes. Efter en våldsam inledning av det första loppet, där han slutade sexa, så gjorde han sedan två topplopp och blev tvåa i de andra starterna efter starka avslutningar.

Bättre än någonsin

– Han gjorde det jättebra där nere även om han inte vann något lopp. De starterna gjorde honom bara gott och hästen blev väldigt rund och fin efter vistelsen där. Han trivdes bra, säger Hans R Strömberg.

– Sedan han kom hem har vi tränat på och han känns så fräsch och fin. Han har grovnat i undan för undan och blivit ännu finare. Det är en stor och gänglig häst så även om han har gått bra tidigare har han inte varit färdig i kroppen.

Känns han rentav bättre än någonsin?

– Ja, han känns i alla fall inte sämre än tidigare, säger Strömberg lite kryptiskt.

– Jag tror i alla fall inte att jag har känt honom så här fräsch och fin tidigare. Jag körde ett banjobb förra onsdagen efter 1.14 över 1600 meter. Då öppnade han bra och avslutade bra. Han bara lunkade den tiden och det var inte ansträngande för honom på något sätt. Det var ett lätt jobb.

”Mest joggat i skogen”

– Efter det har han mest joggat i skogen och han har fått samma upplägg som inför årsdebuten när han vann på Solvalla. Jag tycker att han ska vara väl förberedd och han känns som sagt minst lika fin som då. Inför det loppet hade han ju även haft en ofrivillig vila eftersom han fick problem med en tand som han blev medicinerad för.

On Track Piraten är en av de mest betrodda i lördagens uttagningslopp till Olympiatravet. Erik Adielsson sitter i sulkyn och senast ekipaget kamperade ihop blev det seger – just från spår åtta bakom bilen i Müllers Memorial efter tidig ledning.

– Men då var det lång distans och då är det lite lättare för de andra att släppa. Det var Harry Haytrhow som släppte ledningen den gången och normalt är det svårt att nå ledningen från spår åtta.

”Mycket optimistisk”

– Nu när det är 2100 meter blir det inte lika lätt att nå dit även om Erik kanske provar från början. Fast Erik får köra som han vill och jag brukar aldrig ge han några körorder.

Hur ser du annars på uppgiften och vinstmöjligheterna?

– Trots spåret är jag mycket optimistisk och tror på min häst. Han har visat att han går lika bra bakifrån som i ledningen. Hästen tävlar barfota runt om och med norskt huvudlag som på slutet. Vi påbörjar resan till Malmö klockan nio fredag morgon och resa med övernattning borta är inga problem för han äter alltid och dricker som han ska göra.

Hur ser det ut lite längre fram i vår? Är Elitloppet aktuellt?

– Han får visa att han har där att göra och det är väl de här närmaste loppen som blir avgörande om han blir aktuell där eller inte. Sedan måste man ju bli inbjuden också men det är klart att det är en dröm att vara med i Elitloppet. Det hade varit stort, säger Hans R Strömberg.

Michael Carlsson/Kanal 75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!